- Színészek hangjait lopta el egy AI-cég
- Linux kezdőknek
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Linux - haladóknak
- Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
- Android programozás, Android alkalmazások készítése
- Aliexpress tapasztalatok
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Sikeres volt a teszt, elpusztítja internetes műholdjait az Amazon
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha a dániai húsüzem meg tudja oldani a nátrium-nitrit mellőzését, akkor itt miért nem?
Mert az E250 kényelmes és olcsó a húsiparnak.
De azért itthon is meg tudják oldani, a LIDL-ben sok termékben nincs (Pure sorozat, de sok egyéb termékből is hiányzik, most vettem ott szarvaskolbászt, abban sincs). -
Songoman
aktív tag
Nem, nem mondtam ellen magamnak. Annyit állítottam, hogy:
"Nincs MSG nélkül umami! Az MSG íze az umami. Annyit lehet állítani, hogy mesterségesen hozzáadott MSG nélkül is van umami íz."
Illetve, azt, hogy:
"Az európai konyha paradicsompürével, szardellaval, parmezán sajttal viszi be az ételekbe az umamit."
Ha összeteszed a két állítást, annak eredménye a következő:
A paradicsompüré, szardella, parmezán sajt természetes úton tartalmazza az umamit okozó MSG-t.
[ Szerkesztve ]
-
#27070592
törölt tag
Ezek elég jó vitatémák. Én pedig nem értek hozzá..
De a gyárban készült "étolajokat" (a kókuszzsírt kivéve) próbálom nagyon messziről elkerülni.
Egy jó előadás az olajokról. Ő például dicséri a disznózsírt (pedig azt már cirka harminc éve átkozza boldog boldogtalan, és nem azért mert nem kosher..)
Ásványi anyagokat olyan növényekben érdemes keresni ami emberi beavatkozás nélkül kinőtt a földből, kezeletlen televény talajokból. Csak győzzük megfizetni.#adlersson: nem írtam a tofut csak a szóját
-
adlersson
aktív tag
Sokat gondolkodtam, hogy válaszoljak-e, mert már rég nem látom az értelmét vitatkozni az interneten, főleg ilyen témakörben, úgyhogy részemről első és utolsó gondolatként a témában:
Hogy nincs egyetértés a szakmában az MSG-vel kapcsolatban azt aláírom, mert Kínát is megosztja valamennyire a használata (ellenzői általában vélt vagy valós eü. kockázatokra hivatkoznak), de ilyen nyílegyenesen elutasító, már-már ignoráns véleményt nem nagyon olvastam / hallottam, pedig jó pár, kínai szakácsok által írt könyvön átrágtam magam, illetve többször is jártam Szecsuánban. Sőt, per pillanat a kínai regionális, illetve a tajvani "szakács OKJ-k" is már a legalapabb szinteken elvárják az MSG ismeretét és megfelelő használatát, szóval, hacsak nem valami nemzetközileg koordinált támadásról van szó a kínai konyha ellen, úgy nem hiszem, hogy a szerzőnek jogában áll csalást kiáltani.
Különben is, kivel csalunk, vagy kit ér hátrány az MSG használatával? Az ételt elfogyasztóval, mert egy ízletesebb ételt kap? A megfelelő mennyiségben adagolt MSG ugyanúgy felszínre hozza az ízeket, mint a só csak egy leheletnyi umami kíséretében, melyből pusztán az azt tartalmazó alapanyagokból nem jut át annyi a kész ételbe és szó sincs arról, hogy az MSG "helyettesítené a valódi alapleveket és a kiváló minőségű alapanyagokat", vagy, hogy a használata "minden étel ízét hasonlóvá teszi" és meggyőződésem, hogy az itt kardoskodók többségének sincs kiterjedt tapasztalata az MSG-vel való főzéssel. Hogy mindenbe kéne, azzal nem értek egyet, ahogy a nyakló nélküli adagolással sem.
A másik, hogy nevetséges hagyománytiszteletre hivatkozva elutasítani az MSG-t, hiszen mi számít "hagyományos alapanyagnak"? A sziklacukor (冰糖) évszázadokon át méregdrága volt, szinte csak uralkodóknak jutott belőle, ma bárki számára elérhető és széles körben alkalmazzák is. A szerző által oly' nagyra tartott kínai sonkák tömeggyártása szintén csak a XX. század eleje óta létezik, így a legtöbb étel - pl. yangzhou sült rizs - eleve nem tartalmazott ilyet, ma már a drágább változatok mindegyikében ott lehet. A rengeteg fogásban megtalálható keményítőt korábban a nyílgyökér egy fajtájából állították elő, gondolom a szerző sem ezzel a "hagyományos" alapanyaggal, hanem tápiókából, krumpliból nyert változattal dolgozik.
Egyébként lehet, hogy dicsért a könyv, de a nyilvánosan elérhető infók (meg az ilyen sarkos kijelentések) alapján a hölgy több időt töltött könyvírással, konferenciákon haknizással, dedikálással, mint a szecsuáni konyha gyakorlásával, annak fejlődésének követésével.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
-
Dilikutya
félisten
Tofut nagyon sokfelé lehet kapni, Coop-tól a Tesco-ig mind forgalmaz valamilyet. Valamelyikben (Auchan, Interspar, nagy Tesco) szemes szecsuáni bors is van, szerintem az Auchanban biztosan. Hotpot alaplé viszont szerintem csak direkt ilyen ázsiai boltokban.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
-
haxiboy
veterán
Lee Kum Kee -t tudom még ajánlani esetleg, bár ez inkább felesben jó valamilyen másik szójaszósszal mert elég erőteljes íze van, úgy alapból főzni vele nem az igazi.
Kikkoman valóban jó cucc, még a Sen Soy-t csipázom, de mivel orosz már lassan kikopik mindenhonnan, mióta elkezdődött a háború nem is tudtam venni sehol így marad a KikkomanLassan összeáll az én szeszámmagos csirke receptem is, csak én próbálom átlag embernek is elkészíthetővé tenni, ne kelljen rohangálni a különleges fűszerekért, szóval magyarosítok egy kicsit
Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)
-
veterán
Mi Pearl River Bridge szójaszószokat használunk, van belőle világos, golden label világos, sötét, meg gombás (sötét tán az is). Ezeket inkább ázsiai boltokban lehet beszerezni. Áruk elég baráti szerintem.
Kétféle van most itthon:
golden label superior light: víz, szójabab (30%), só, búzaliszt, tartósítószer: Kálium-szorbát (potassium sorbate)
superior dark: víz, szójabab (20%), só, cukor, bűzaliszt
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
adlersson
aktív tag
"Mao kedvence (császárhús vörösre brezírozva)" - Mondjuk én biztos nem a cukorral (sőt, én cukrot egyáltalán nem, hanem inkáb sötét szójaszószt használnék), hanem a fűszerekkel kezdeném, hogy felszabaduljanak az íz- és illatanyagok (爆香, Wiki szerint angolul tempering), majd ezen pirítanám tovább a húst és csak utána adnám hozzá a sötét szójaszószt.
Kínában amúgy ettem sörös-tojásos változatot is, előbbi egy kiváló adalék az ízekhez.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
adlersson
aktív tag
Ha szójaszósszal csinálod, az egy másik étel lesz és a folyadékban nem fog megpirulni. - Ebből az ételből is vannak regionális változatok, a hunani nem használ szójaszószt, a szecsuáni cukrot nem, a tajvani meg mindkettőt használja, de az alapkoncepció ugyanaz minden esetben.
Ha fűszereket pirítanál ennél a receptnél, akkor a fűszerek megégnének. - Nem égnek, nem szárazon kell pirítani, hanem olajon megfuttatni, ahogy a legtöbb szecsuáni meg ahogy ezen étel "hivatalos", hunani elkészítési módja is kezdődik. Kevés olajon, kis lángon megfuttatod a fűszereket, amíg az illatok fel nem szabdulnak, majd hozzáadod a főtt, pirított húst. Nagy lángon összerázod őket pár másodpercen át, adsz hozzá egy kanál szójaszószt, megint összerázod, majd felöntöd sörrel és / vagy vízzel, majd ezt brazírozod.
Ezt a közvetlenül cukorba forgatott változatot sehol nem láttam eddig, a legtöbb helyen a karamellizált cukor (糖色) egy külön, víz hozzáadásával készült szirup és ez kerül bele az ételbe brazírozás előtt, ettől lesz színe.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
adlersson
aktív tag
Hát, ha most karót nyeltünk, akkor a Bűvös Szakács receptje még kevésbé Mao kedvence, mert a hunani hongshao (紅燒) a tankönyv szerint hagymaolaj (蔥油) → sertéshúsból és csontból készült alaplé (鮮湯) hozzáadása → protein hozzáadása → nagy láng → fűszerek és cukorszirup, VAGY hagymaolaj → fűszerek pirítása → protein hozzáadása → cukorszirup és alaplé hozzáadása, majd ezt sűríted be, de semmiképp nem közvetlenül a karamellizált cukorba pakolod a húst (pont azért, hogy ne égjen meg, meg hogy ne egy cukormázzal lezárt húsba kelljen behatolnia a fűszerezésnek), illetve se mogyoróolaj, se szójaszósz, se főzőbor nincs az eljárásban.
Mivel látom, hogy szereted a hivatkozásokat, hoztam kettőt is a tanfolyamokon használt könyvek egyikéből:
A színt adó cukorszirup készítése:
A hongshao eljárás menete:
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
Új hozzászólás Aktív témák
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen TV-t vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- Milyen légkondit a lakásba?
- bambano: Bambanő háza tája
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- MSI MAG274QRF-QD QLED Gamer Monitor!27"/2k/165hz/1ms/Freesync-Gsync/Type C/Konzolhoz is/Beszámítás!
- Sennheiser Epos H3 White Gamer Fejhallgató Eladó!
- Hisense 50A6BG 4k Smart TV!50"/4k/DOLBY VISION/10bit/Game Mode/ALLM/Beszámítás!
- Dell S2421HN Full HD Led Monitor! 24"/1920x1080/IPS/75hz/Freesync/Fehér
- Dell S2721DS 2k Monitor!27"/IPS/2560x1440/75hz/Freesync-Gsync/Fehér/Beszámítás
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest