Új hozzászólás Aktív témák

  • Kolcantas

    csendes tag

    Üdv!

    Új vagyok itt, remélem jó topicba írok, és a komplex probléma ellenére valaki el tud látni hasznos tanáccsal! :)

    T-Home-os 15Mbites netünk van (telefon vezetéken keresztül). Kifogástalanul működött sok évig, azonban kb. 1 hónapja volt egy vihar, és a villám átküldött pár ezer ampert a telefonhálózaton. Így megsült a modem, és LANon keresztül egy PC is.

    T-online készségesen cserélte a modemet (DSL 360R T1E-re), a kolléga csekkolta hogy van újra netkapcsolat, leokézta a dolgot. Azonban az internet kapcsolat azóta folyamatosan instabil; bár szúrópróba szerű mérés szerint a speedtest.net adja a sávszélességet, pillanatszerűen/huzamosabb időre leesik a sávszélesség, néha kisebb mértékben (glitch-ek), gyakran azonban - bár a kapcsolat nem szakad meg - órákig használhatatlan a net az összes gépen. A jelenség ugyanaz LANon és WLAN-on keresztül is.

    Adta magát az ötlet, hogy megsült a router is (TP-LINK WR541G), cseréltem egy TP-LINK WR841N-re. A jelenség azonban pontosan ugyanaz maradt. Minden lehetséges, felhasználói aggyal felfogható dolgot kipróbáltam már, de nem segített.

    Mivel a fórumon sokan említették a szerencsétlen tp-link - DSL párost, ezért ma kicseréltem a routert egy Belkin F5Dxxxx sorozatúra (pontos számot fejből nem tudok, G-s wifi-je van). A jelenség azonban továbbra is ugyanaz, a netkapcsolat néha most már teljesen meg is szakad és a modem is eldobja magát.

    Hogy a modemhibát teljesen kizárjuk, a T-Home másodszor is készségesen cserélte a modemet (DSL 360R T1E), természetesen eredmény nélkül. Splitter szintén cserélve, router firmware up to date. T-Home szerint minden fain (központból mérve szintúgy mint helyileg a modem előtt mérve a sávszélességet). No persze szúrópróba szerűen én is ki tudom mérni a teljes sávszélességet; a lassulás elsősorban esténként fordul elő (nagyobb adatforgalom?), de volt már rá példa hétköznap délelőtt is, amikor jóformán egyedül voltam a hálózaton.

    A sávszélesség csökkenés mértéke 15 Mbit helyett gyakorlatilag bármennyire lehet, 10-12 Mb, 5-6 Mb, de mértem 0.2 Mbit-et is :((( . Feltöltésre általában jókat mérek. Speedtest.net által rajzolt grafikon tele van hegy-völgyekkel, teljesen instabil a kapcsolat.

    A router segítségével tudom nézni az adatforgalmat is, azonban ez minimális szinte. Alattomos torrentezők kizárva! :U

    Közvetlen a modemre csatlakozva jónak tűnik a sávszélesség, bár ma kipróbáltam azt, hogy közvetlen a modemre csatlakozva terhelem a sávszélességet, és a modem pár percen belül eldobta magát, egymás után 2x is. Azért ez se normális szerintem - bár az is igaz, hogy korlátlanra állítottam a uTorrentet ;]

    Kérdésem:
    - Mi az ami tönkremehetett a villámcsapás után, és még nem cseréltük ki? Esetleg valami a szolgáltató oldalán? (annak ellenére hogy ők állítják minden klappol). Btw UTP kábelt is kicseréltem már.
    - Lehet-e az új típusú modem a probléma? Gondolkozok venni egy régi típusú DSL 360R-t, azzal anno minden működött.
    - Bármiféle ötlet? Én már kezdem feladni a dolgot... :W

Új hozzászólás Aktív témák