Új hozzászólás Aktív témák

  • somogyib

    őstag

    válasz EmberXY #38004 üzenetére

    A magukat tudósnak bemutató kóklerek szerintem is az áltudományhoz tartoznak, akik butítják és félrevezetik a tudást keresőket.

    Viszont a hit vs. tudomány kérdésben kicsit vitatkoznék.

    Sokszor hallottam/olvastam, hogy "én nem Istenben hiszek, hanem a tudományban".
    Ez szerintem egy teljesen félreértmezett megközelítés, mert a tudományban nem hinni kell, hanem kiszámolni és kísérletekkel igazolni. A hitet meg nem kell kísérletekkel igazolni, mivel ezért hívják hitnek...
    (persze ismerjük a középkori vallásos hozzáállást a természettudományokhoz - és valószínűleg ezért van ma is az a retorika, hogy a vallás és a tudomány nem fér meg együtt - de ma már a vallási megközlítés is az, hogy ez egy végletesen félreértelmezett, buta, tudományellenes hozzáállás volt).

    Persze a tudományban is vannak sejtések, elméletek, megérzések, de az más kategória.
    Aki hisz valamilyen vallásban, az nem akarja vallását tudományosan bizonyítani (vagy ha akarja, akkor szerintem eltévedt :) ).

    Én Dávid Gyula (korábban ELTE TTK) ismeretterjesztő előadásait hallgattam/hallgatom. Ő bevallottan nem hisz semmilyen isenben, de ő is néha fűszerezi az előadásait bibliai idézetekkel. Sőt, egyszer az ősrobbanás teoriájával kapcsolatban mondta is, hogy milyen jó Szent Ágoston megközelítése, hogy a Világ előtt nem volt idő.

    Vagy ott van Lemaitre, aki az ősrobbamás-elmélet megszületésénél bábáskodott, (tudósként + szerzetesként élte életét), de amikor a pápa kiadott egy enciklikát, ő írt a pápnak, hogy ne akarja az ősrobbanás elméletet igazolásként felmutatni a teremtés mellett.

    Még egy példa: van a neten egy egész jó podcast "Mindenségit!" címmel. Itt sok ismert és kevésbé ismert tudóst, orvost, csillagászt, celebet, stb. szólaltatnak meg. Ezen is volt (ha jól emlékszem) egy Cernben dolgozó fizikus, aki magát hithű vallásosként nevezte meg, de azt is mondta, hogy a munkája egyáltalán nem zavarja a hite megvallásában.

    Mindenesetre, szerintem nincs akkora szakadék a természettudomány és a vallásosság között, ez inkább csak egy régről berögzült megközelítés.

    Az áltudományt hírdetők viszont szerintem is tényleg kártékonyak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák