Aktív témák

  • Major Major

    őstag

    válasz v.attis #18452 üzenetére

    Sajnálattal olvasom, hogy nem jött össze a dolog. Egy pár gondolat a témához:
    -Amikor kiadtad a mount parancsot, amit írtam, akkor felcsatoltad a partíciót az mnt-be - ahogy azt Vladi is írta. Azért tűnt el az oldalsávból, mert a rendszer nem érzékelte a továbbiakban felcsatolható elemként, simán ott volt a /mnt alatt, és írhattál volna bele.
    -A partíciók csatolására 2 lehetőség van:
    1.mount parancs, és ennek automatikus módja az /etc/fstab file. Ez a hagyományos módszer, root jogosultság kell hozzá. Előnye, hogy pontosan meg tudod határozni a csatolási opciókat: csatolás helyét, jogosultságokat, stb. Hátránya (?), hogy paracssorozni kell hozzá.
    2. Kattintgatós módszer, rányomsz a filekezelőben, és felcsatolja a rendszer a /media/cimke könyvtárba. Előnye, hogy egyszerű, viszont nem tudod befolyásolni a dolgokat.
    -Ami az asztali ikont illeti: az ubuntu a /media könyvtárban levő eszközöket cserélhető meghajtóknak tekinti, ezért ami itt van, az alapból kikerül az asztalra (természetesen ezek az ikonok kikapcsolhatók, de csak egyben, nem külön-külön), legyen az USB, CD, vagy partíció. Mivel kattintós csatolásnál a /mediába kerül a partíció, neki is lesz ikonja, de ha fstab-ba írsz /media/valami könyvtárat, akkor annak is lesz.

    Automatikus csatolás mindkét módszerrel elérhető. Fstabnál adja magát, megadod az eszközt, a csatolási helyet és az opciókat. A másik eset kicsit trükkösebb (de csak míg nem találkoztál vele): fel kell telepíteni a gnome-mount csomagot, aztán az indítópultba be kell tenni egy parancsot, hogy gnome-mount -p cimke
    Ez utóbbi módszer előnye, hogy pl. USB-s vinyót is mountolhatsz így, és simán le fogod tudni választani grafikus felületről, nem kell parancssort nyitni hozzá.

    Telepítésnél home-nak beállítani is jó megoldás, amennyiben nem hozol létre másik felhasználót, akinek majd a te mappádban kell keresgélnie a multimédiás tartalmakat.

Aktív témák