Aktív témák

  • birrbert

    tag

    Kedves fórumozók!

    Segítségért fordulok hozzátok. Építettem egy home server-t magamnak, és alig készült el, máris csak a baj van vele.

    A hardver:
    - alaplap: Intel D510M0 Bulk
    - memória: Kingston 2 GB DDR2-800
    - tápegység: PicoPSU 120W, EDAC adapter (DC output 12-17V, 80W max)
    - wireless: Atheros 5418 AR5BXB72 AR5008 Wifi Mini-PCI 802.11ABGN
    - második ethernet: TP-LINK TG-3269
    - házikó: 3 mm-es plexiből, melyet egyben tart 15 vinkli, 30 anyás csavar és 28 csavar alátét, méretei 29 cm széles x 20,5 cm mély x 11 cm magas

    A szoftver:
    - Ubuntu 10.04.2 LTS Server, 64 bit
    - dnsmasq a belső hálózathoz
    - hostapd a wireless-hez
    - bridge-utils
    - rtorrent, Midnight Commander, hddtemp, lm-sensors, openssh és proftpd.

    Már az első telepítés után elkezdett figurázni. Például kétszer is megtörtént, hogy kikapcsolt a gép. Csak úgy magától, mintha kiadta volna valaki a "halt" parancsot. A másik, ami nem volt helyénvaló viselkedés, hogy párszor nem osztott IP címet a laptopoknak.

    Nem tudom, hogy hogyan és miért, de leformáztam, és újrakonfiguráltam mindent. Három napig kiválóan ment, aztán egyszer csak megint megszűnt mindenféle kapcsolat a szerver felé. Épp töltöttem ezerrel az rtorrenttel. Már 7 MB/mp-nél tartott, amikor megszűnt minden. A gép nem kapcsolt ki, de muszáj volt újraindítanom. Ma például RAM-ot cseréltem (a Kingston előtt egy 1 GB-os Hynix volt, szintén DDR2-800). Telepítettem a frissítéseket, belőttem az rtorrent-be egy jól seed-elt filmet, de ugyanúgy jártam, mint négy sorral fentebb (ezúttal a load-ot megnéztem mielőtt kiakadt volna, és 0.89 volt az első érték). Kipróbáltam úgy is, hogy a PCI-os hálókártyát kivettem, ne zavarjon, de ugyanaz a mese. Egy alkalommal, amikor haldoklott, azaz a laptopomon nagyon lelassult a böngészés, gyorsan kikapcsoltam az rtorrentet, de pár óra után ismét összeesett a rendszer.

    Szóval, röviden ennyi lenne a történet. Amit még ki szeretnék próbálni, az az, hogy a második hálókártyára állítom be a netet, tehát eth0 helyett eth1-en jöjjön be, lám az hogy bírja a strapát, csak macerás, mert a szolgáltató MAC szűrést alkalmaz, és könyörögni kell, hogy beállítsanak pluszba még egyet. Illetve nem volt még alkalmam megfigyelni, hogy véletlenül nem-e túlmelegedés miatt szűnik meg a kapcsolat. A merevlemez biztos nem melegszik túl (40-41 Celsius fok körüli a hőmérséklete mindig), de a processzorét nem tudom. Még a 64 bites oprendszert tudnám okolni... mit szóltok hozzá?

    Az az egy bajom van, hogy nincs képernyőm hozzá, de, ha valakinek van egy jó tippje, hogy hogyan lehetne diagnosztizálni a problémát, akkor szereznék egyet. Sokat gondolkodtam például a log fájlok átvizsgálásán, de nem tudom hogyan fogjak neki, és, hogy melyik fájllal kezdjem. Hajlandó vagyok küzdeni a problémával, de segítségre van szükségem. Köszi. :U

    [ Szerkesztve ]

    Intel D510MO home server fotóalbumok: http://bit.ly/AbZb5P

Aktív témák