Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz d@minator #125080 üzenetére

    1. Eldöntöd, de csak a HDD —► SSD csere miatt nyilván teljesen felesleges újratelepíteni a 0-ról a Windows 10-et. Sőt, még a hardvermódosítás miatt sem feltétlen kell, lásd egy másik esetnél leírtakat. Ha a klónozás mellett döntesz, akkor egy másik válaszban részletezve van a téma.

    2. A klónozásának pont az a lényege, hogy direktben átmásoljuk egyik meghajtó tartalmát, arról a Windows 10-et a másikra, nem kell 3. meghajtó. Az utóbbi akkor kell, ha klónozást helyett mentést készítesz lemezképfájlba, majd azt állítod vissza másik lemezre (SSD). + Csak a klónozás miatt nem feltétlen kell kiszerelni a HDD-t és másik PC-be tenni a HDD-t + az SSD-t, megoldható a laptopon is a Macrium Reflect WinPE/WInRE változatát pendrive-ra létrehozva majd arról bootolva, ahol a célmeghajtó (SSD) csatlakozhat akár USB-n is a klónozás idejére.

    3. A klónozással 1:1-ben átmásolod egyik meghajtóról a másikra a Windows 10-et, vagyis értelemszerűen adott a válasz (igen).

    4. Mivel csak a rendszermeghajtót cseréled és nem a teljes hardvert (gépet), ezért értelemszerűen nyilván nem kell újraaktiválni a Windows 10-et. Ha hardvermódosítás történne, szükség esetén akkor kellene, illetve megfelelően végrehajtva megtartható a jelenlegi Windows 10 licenc, nem kell másikat venni: [link], [link], [link].

    5. A klónozásnak másrészt az is a lényege, hogy amilyen a forrásmeghajtón (HDD) lévő Windows 10-telepítés, olyan lesz klónozás után a célmeghajtón (SSD) lévő is. Ha esetedben az előbbi BIOS/MBR séma szerinti, akkor nyilván az SSD-n is az lesz. Ha UEFI /GPT szerintit akarsz, vagy klónozás előtt, vagy utána konvertálod át.

    6. A klónozásnak a Macrium Reflect esetében az is a lényege, hogy partíciószinten klónoz, eleve kiválaszthatók, be/ki pipálhatók a klónozni kívánt partíciók. Vagyis ha azt a 2. partíciót nem akarod az SSD-re klónozni, akkor kikveszed előle a pipát, ilyen egyszerű. Viszont magát a Windows 10-et és annak szükséges partíciót nyilván klónozni kell, lásd egy másik válaszban leírtakat. Meg nyilván nem 2 db partíció van most sem azon a HDD-n, lásd a Windows 10 számára fenntartott kicsi partíciók.
    Másik lehetőség utólag törölni/összevonni a 2 partíciót, de az utóbbi, illetve a kötet kiterjesztése a Windows beépített partíciónáló eszközeivel csak akkor lehetséges, ha a másik partíció törölve van (unallocated) és közvetlenül a kiterjeszteni kívánt partíció után, mellett helyezkedik el. Ellenkező esetben viszont nem, meg akkor sem ha a 2 köze ékelődott pl. egy WinRE partíció, illetve ez esetben csak 3 rd party particionáló programmal oldható meg (példa).

    Hú, ez elég összetett egy kérdés volt. Legközelebb esetleg majd használhatnád a topik keresőjét, azt tettem én is. :))

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák