Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz eestipoika #37271 üzenetére

    "Ha jól értem ez egy irányított antenna"
    Hát ennél irányítottabb már valóban nem nagyon van ;). Ezzel néhány fokon (!) belül el kell találjad az irányt, mert egy 24 dBi-s grid / paraboloid hasznos nyílásszöge csak ennyi. 50 méterre különben igen erős túlzás egy ilyen méretű és nyereségű antenna felszerelése különösen úgy, hogy a terep akadálymentes és a szabad rálátás biztosított (?) a felek között.
    "Kérdés: az lehet-e ennek az oka, hogy egy olyan 3m-es antenna hosszabbított használok, ami elég vékony átmérőjű (talán nem valami tökéletes a szigetelése?)."
    A 3m-es kábel ekkora linktávon nem igazán számíthat: ha minden egyéb jó, akkor még cérnavékony koaxkábellel szerelve sem lesz olyan nagy a tápvonal csillapítása, hogy amiatt ne működjön. A szigetelésnek ehhez nem sok köze van, a kábelcsillapítást nem attól függ (különösen nem a külső köpeny anyagától). A kábel vastagsága természetesen számít, de nem a szigetelés miatt (például az RG58 és a H155 típusú kábelek azonos méretekkel és hullámimpedanciával rendelkeznek, utóbbi fajlagos csillapítása 2,4 GHz-en mégis dB-ben feleakkora, mint az előbbié).
    "A másik kérdésem, hogy sok helyen láttam, hogy nem vízszintesen hanem függőlegesen helyezték el az antennát. ennek mekkora jelentősége van jelerősség szempontjából?"
    Természetesen számít az elhelyezés, és nem a 'gyári ajánlás' miatt: a pozíció (a sugárzóelem helyzete) megszabja az antenna polarizációját. A fotón látható állásban szerelve az antenna vertikálisan, 90°-kal elforgatva pedig horizontálisan polarizált lesz. Ez részben szabad választás kérdése, ha mind a két oldalon telepített antennára van ráhatásod, a lényeg, hogy egyformán (egy irányban / síkban) legyenek polarizálva, különben erős csillapítás lép fel az átvitel során.
    A problémát a következők okozhatják:
    - Túloldali antenna (erről semmit sem írtál). Ha ott nincs semmilyen kültéri antenna, akkor ne csodálkozz: kültéri linkhez mindkét oldalra falon kívül szerelt antennák szükségesek a megbízható átvitelhez. Ha a lakásban mindössze egy laptoppal és annak a saját antennájával vagy felszerelve, akkor nincs min csodálkozni. Egyébként a legkisebb kültéri irányított antennákkal is problémamentesen kellene mennie egy ilyen kis távú kapcsolatnak, ha az antennák látják egymást.
    - Kontakthiba a kábelnél, leginkább a csatlakozóknál, ezt műszerrel érdemes bekötés előtt ellenőrizni.

Új hozzászólás Aktív témák