Új hozzászólás Aktív témák

  • Andras6800

    senior tag

    Sziasztok,

    arra az elhatározásra jutottam, hogy fejleszteném az itthoni hálózatom. Ebben szeretnék tanácsot kérni. :))

    Adott egy 2 szintes 180 nm-es ingatlan. Normál tégla falakkal. Igaziból nem is az alaprajzon van a hangsúly, mivel az UTP kiállások adottak.

    Jelenlegi HW:
    - Linksys EA6350 (AC1200)
    - TL-WPA8631P

    A Linksys router az emeleten van a ház egyik végében. A TP-Link Powerline egység a földszinten kb középen. Így még jó is lenne a lefedettség, de nem mesh rendszer. rendszeresen bajos a váltás. Illetve a powerline is sajna lassú (100 Mbit).

    A Linksys router gyakorlatilag a modem mellé van rakva, innen indul el a 4 UTP szerte a házba. Mind a 4 ki van használva, így egyszerű Mesh romterek nem jók. Pl Deco M4.

    Alapvetően a Mesh a TP-Link Onemesh kapcsán kezdett el foglalkoztatni. Az elképzelés az volt, hogy a TL-WPA8631P veszek egy TP-Link Archer AX20-at, de erről a support lebeszélt. Ők Deco M4-et javasolták, de ez az UTP portok miatt nem annyira járható. Illetve a powerline is lassú.
    Van a földszinten UTP kivezetés, de az kb a Linksys router alatt van. Így az átellenes lefedés megszűnne. Igaz, a házban így is lenne teljes lefedettség, max a kert marad ki.
    Innen jött az elképzelés, hogy akár lehetne két Mesh képes router.
    Ezen a ponton jött szembe az ASUS AI mesh rendszere. Illetve mivel van NAS-unk, amire rendszeresen mozgatunk filmeket, gondoltam, hogy AX3000-re kéne beruházni AX1800 helyett. Ugye a TP-Link Archer AX50 nem támogatja az OneMesht, szóval TP-link bukónak tűnik. illetve egyik másik fórumon volt panasz TP-link stabilitási reklamációra.

    Így az ASUS lehetőségeket nézegetve eljutottam az ASUS RT-AX58U-hoz. Már már megszületett a döntés, amikor itt a Forumon láttam panaszt melegedési gondokra.

    Így most tanácstalan vagyok. A terv az, hogy a modem után beraknék egy routert. Az teleszórja az emeletet. A földszintre pedig menne egy másik UTP-vel rákötpe az elsőre. Így a MESH nem wifi-n keresztül menne. Bár horizontálisan van jelentős átfedés, de az annyira tán nem is lényeges.
    Ha már 2021, WiFi6-ban gondolkodom. Igaz jelenleg még WiFi5 is elégséges, de nem 1-2 évre tervezem a router vásárlást letudni. :DD

    Elnézést ha kicsit kusza lett. :DDD Illetve némileg lehet jobban Ilik a kérdés, a milyen routers vegyes topisba, :W de itt mégiscsak rendszerszinten a kérdés, nem önmagában.

    Előre is köszi a választ!

    A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

Új hozzászólás Aktív témák