Új hozzászólás Aktív témák

  • PiroGrim

    csendes tag

    válasz Sprq #65728 üzenetére

    Hali, no hadd szóljak közbe, tegyük végre tisztába a mennyit tud a wifi és hogyan kérdéseket. :)
    Itt a 802.11AC MCS tábla:
    https://community.cisco.com/t5/wireless-mobility-knowledge-base/802-11ac-mcs-rates/ta-p/3155920

    Értsd:
    A routeren 4 antenna van, tehát 2 spatial stream-ig tud felmenni.
    Így a 2 spatial stream-es csoport alsó sorában a 80MHz / 400ns GI alatt megtalálhatjuk a Mercusys által említett 867 Mbps elméleti maximum-ot. (160 MHz-s bondingot ezek szerint nem tud a ketyere) De! Ehhez, 80MHz-s channel bonding-ot kell beállítani (társasházban könyörgöm ne) és short guard interval-t. (Ami vagy okoz majd gondot vagy nem, de inkább igen.) Emellett pedig minden csillagnak úgy kell állnia, hogy tökéletes legyen a jelerősség és tökéletes legyen a jel-zaj viszony is (társasházban nem lesz) és csak egy kliens akarjon kommunikálni adott időben az adott csatornákon. (Minél nagyobb csatornaösszefogásról beszélünk annál inkább mission impossible, hiszen itt nem a te wifi hálózatodról beszélünk, hanem az összes közeledben lévő hallható wifi hálózatról ami az adott csatorná(ka)t használja.)

    Így már remélem kezd körvonalazódni mennyire is körülményes kihozni ezt.
    De még itt nincs is vége.

    Ha megnézzük az xbox one szériák datasheet-jeit:
    https://news.xbox.com/en-us/wp-content/uploads/sites/2/Xbox_One_Spec_Sheet.pdf
    Azt is láthatjuk, hogy csak a one X és one S modellek vannak felvértezve olyan chip-el, ami képes 2x2 (2 spatial stream) kommunikációra, tehát egy első szériás xbox one, (vagy bármi hasonló korú kliens) már visszaesik az 1 spatial stream csoportba, ahol az előző helyen álló elméleti plafon a 433 Mbps. És ismétlem, ehhez a leg-"légszennyezőbb" és egy kliens adatátvitelének optimalizálására kihegyezett beállítások ÉS az összes környezeti tényező tökéletességének együttállására van szükség.

    Egyszóval az, hogy egy routerre ráírják, hogy akár 867 Mbps sebesség !!!4!négy!felkiátójel! az sajnos nem más mint egyszerű parasztvakítás. Ez a technológia elméleti plafonja? Igen. De ehhez laborkörülmények kellenek.
    Sajnos lakossági környezetben wifi-n 200-300 Mbps-nél jobbat nem nagyon láthat az ember.
    (+1 extra, hogy a szolgáltató által adott 1000mbps is egy kumulatív összeg, tehát az összes a hálózatodon csücsülő eszköz osztozkodik rajta. Nem mellesleg ez is inkább elméleti plafon, a garantált sebesség itt is általában a töredéke a max-nak.)

    Tudom hogy megoldást nem adtam, de remélem segít megérteni, hogy probléma nincs, sajnos ennyi az annyi,
    Üdv.,

    szíszíenpí vájörlesz /én

Új hozzászólás Aktív témák