Bemutatjuk a Nokia vízióját

Képzeljük el, hogy 2020 van

Az ágyban, a szobában, a lakásban, a házban, de az utcán is, bármerre nézünk, apró szenzorok vesznek körbe bennünket. Figyelik a környezetet, van amelyik sugárzást, van amelyik szélerősséget, van amelyik hőmérsékletet mér, de olyan is akad, ami egyszerűen azt figyeli, becsuktuk-e az ablakot és kihúztuk-e a hajsütő vasat.

A városokat intelligens kamerák figyelik, ezek munkáját mesterséges intelligenciák ellenőrzik, a gyanús eseményeket, delikvenseket automatikusan szűri és küldi az önvezető autókat a helyszínre, amit a rend őre az okos kamerarendszer és a kiterjesztett valóság segítségével még érkezés előtt feltérképezhet és megtervezheti az akciót. Ha nem lenne biztos a dolgában, egy 4K-s videókonferencián segítséget kérhet a kollégáktól, akik beszélgetés közben több százoldalnyi dokumentációt, képet, videót, szóval mindenféle hasznos anyagot küldenek a készülékre, több 10 gigát néhány perc alatt.

A teljesebb életet úgy képzeli el a finn alapítású vállalat, hogy intelligens információk lepik el a látómezőt, szinte szó szerint. Oskanen szerint ma 3,5 GB adatforgalom az átlag, amit mobileszközzel egy mezei júzer igényel. Ebben a Wi-Fi és a mobilnet is benne van. Ehhez képest azt szeretné, ha 2020-ra napi 1 GB, személyre szabott adatot tudnának forgalmazni a mobileszközökön keresztül.

Sokkal több adat, de konkrétan hol fog ez megjelenni, és miért lesz ez nekünk jó?

Minden és mindenki kapcsolódik
Minden és mindenki kapcsolódik


Oskanen erre azt mondja, amikor ma megnézed az időjárást, akkor egy központi adatbázisban tárolt számot, illetve egy hozzá rendelt piktogramot látsz.. Ezzel szemben, 2020-ban egy-egy ilyen alkalmazás nem a telefonra lesz telepítve, hanem a központból fut, miközben kommunikál a sokezernyi szenzorral amit a Nokia vízionál, tehát a jövő időjárásjelentése is perszonalizált, adott helyre és időpontra szóló, sokkal pontosabb előrejelzést adhat majd. Itt jön be a képbe újra a Big Data, hiszen nyilván rengeteg készüléken fut majd időjárás app, amivel gyűlik is szépen az adat. Ezeket a mesterséges intelligencia megdolgozza, összefüggésekre vadászik és jósol...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Rákerült a lakat a komáromi Nokia-gyár kapujára

    A gyár utolsó 24 dolgozójának leépítését pénteken jelentették be a megyei munkaügyi központban. A volt dolgozók nagyobbik része már talált magának új munkahelyet.

  • Dolgozna call centerben? És ha nem annak látszik?

    Az online szállásközvetítő új irodát nyitott. Nem éppen klasszikus elrendezés és rengeteg természetes anyag jellemzi.

  • Szenzorokat a tornádóba is

    A Big Data önmagában kevés, a Cisco a valós idejű adatfeldolgozás és analitika mellett tette le a voksát. Új fogalmat is kell tanulni, jön a Fog Computing.

Előzmények

  • Az Ericsson bemutatta 5G-s fejlesztésüket: 5 giga másodpercenként

    A vállalat szabványosítás előtt álló 5G technológiája az élő, vezeték nélküli bemutatón 5 Gbit/s átviteli sebességet ért el a 15 GHz-es spektrumon.

  • Bővül a Nokia magyarországi K+F központja

    A vállalat 150 szoftverfejlesztő mérnökkel növeli itthoni létszámát, akik LTE-hez kapcsolódó fejlesztéseken dolgoznak majd.