Hol tart a Flash technológia?

Grafika, hang

Bittérképes grafika, rajzolás, képfeldolgozás

A Flash lejátszó gyakorlatilag bármilyen elképzelhető grafikus hatás, effektus létrehozását lehetővé teszi a képek és grafikák pixelszintű kezelésének, létrehozásának és manipulálásának lehetősége. Mindez kombinálva a beépített grafikus effektusokkal számtalan érdekes és látványos hatás elkészítését teszi lehetővé. Az egyszerű beépített effektusok/szűrök lehetőségeit szemlélteti ez a példaprogram (a Graphic Effects menüpontot választva), de találhatunk vízfodrozódást, látványos színes alakzatokat, lobogó zászlót vagy robbanást is. Ha arra van szükség, akár a Photoshop is elkészíthető Flashben, ahogy azt a Pixlr vagy a Sumo Paint online képszerkesztő és több más társuk is mutatja.

A Flash alapú Sumo Paint on-line képszerkesztő program kezelőfelülete
A Flash-alapú Sumo Paint online képszerkesztő program kezelőfelülete

A Flash Player 10 újabb lehetőséggel bővítette a képfeldolgozási szolgáltatások körét, a Pixel Bender shaderek használatával. A Pixel Bender shader egy olyan képfeldolgozó program, mely a Pixel Bender szoftver segítségével egy célorientált programnyelven lett létrehozva, majd lehetőség szerint a grafikus kártya hardverét használva kerül futtatásra, a hardveres gyorsításnak köszönhetően nagymértékű sebességnövekedéssel. A Pixel Bender shaderek nem csak Flash alkalmazásokban használhatók effektusok készítésére, hanem az Adobe más szoftvereit (Photoshop, After Effects) is bővíthetjük velük. Valójában nem is csupán képek, hanem akár hangok vagy más jellegű adatok villámgyors feldolgozására is használható, amennyiben az elvégzendő műveletsor jól illeszthető a grafikus kártyák párhuzamos feldolgozási képességeihez.

Egy Pixel Bender shaderrel készült fraktál ábra
Egy Pixel Bender shaderrel készült fraktálábra

Az alábbiakban következzen pár látványos alkalmazása a shadereknek, helyenként együttesen alkalmazva más technológiákkal (3D, stb.):

Hangkezelés

A hangkezelés tekintetében is sokféle eszköz áll rendelkezésre. Hozzáférhetünk a lejátszott hangok részletes adataihoz, aminek a segítségével olyan látványos, a megszólaló hanghoz valós időben alkalmazkodó effektusok készíthetők, amilyeneket az elterjedt médialejátszó programok is képesek megjeleníteni. Jól mutatja az Adobe hozzáállását a Flash lejátszó szolgáltatásainak fejlesztéséhez, hogy a programozott hanggenerálás (azaz nem előre felvett, hanem programmal előállított hangok lejátszása) kifejezetten a Flash-fejlesztők közösségének kérésére került be a Flash lejátszó lehetőségei közé. Ezáltal akár komplett hangvágó program is készíthető Flashsel, ha erre támadna igény. Pár érdekesebb példa:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

Előzmények