Alkalmazások androidos tabletekre - II. rész

Bevezető

A táblagépeken fontos szerep jut a különböző multimédiás alkalmazásoknak, melyeket előszeretettel használunk olyan szituációkban is a különféle audiovizuális tartalmak fogyasztására, amikor nincs közelünkben valamelyik nagyképernyős eszközünk. Sokan az utazással eltöltött időt hasznosíthatják a rendelkezésére álló technológiával, vagy az egyébként sokszor idegőrlő, ügyintézésre fordított órákat próbálják átvészelni. Akinek volt része már „előtte és utána” élményben, bizonyára egyetért azzal a megállapítással, hogy ég és föld a különbség a két helyzet között.  Vannak, akik ilyen esetben közösségi szolgáltatásokat használnak, mások filmet néznek vagy játszanak, de egy biztos, sokkal nagyobb élmény, mint újságot lapozgatni, vagy csak üldögélni, és számolni a perceket.

Ami a beépített applikációkat illeti, gyárilag az Android elég korlátozott lehetőségeket biztosít a médiafájlok lejátszására. Zenehallgatásra ott van a Google Zene a minden kezdőképernyőn megjelenő Kedvencek területen, videó lejátszóból azonban tényleg nem árt levadászni egyet, vagy akár többet is.

Hogy kerül a tabletre a médiafájl?

Erre több válasz is létezik. Ha a belső tárhelyre akarjuk varázsolni, akkor a Wi-Fi kapcsolat erősen ajánlott. Lehetőség van ugyan közvetlen kábeles összekötésre is PC és táblagép között, de az nem túl kényelmes megoldás. Más téma, ha a belső tárhelyen már nincs hely, vagy csak kímélni akarjuk, és a micro-USB csatlakozón keresztül egy úgynevezett OTG kábel közbeiktatásával egy pendrive-ot használunk forrásnak.

Wi-Fi-s kapcsolaton keresztüli összeköttetés

Szükség van egy androidos kliensre, amely majd a Wi-Fi-s routerünkön keresztül vezeték nélküli kapcsolatot hoz létre az eszköz és a PC között. A folyamat általában úgy néz ki, hogy elindítjuk a táblagépen a Wi-Fi specifikus alkalmazást, majd a PC-n az alkalmazás által megadott címet vagy IP-t bepötyögve a böngészőbe már látjuk is a tablet tárhelyét, és kezdődhetnek a fájlműveletek.

A komfortosabb megoldás
A komfortosabb megoldás

Számos alkalmazás létezik erre a célra, én hónapokig az AirDroidot használtam, de mostanában a WiFi File Transfer Prót favorizálom. Nincs fájlméret limit, és bár fizetős, de olcsó.

Táblagép – OTG (On-The-Go) kábel - pendrive

Ha úgy döntünk, hogy a Wi-Fi-nél gyorsabb (a PC és a pendrive között értendő) fájlmozgatást lehetővé tévő megoldást választjuk, akkor szükség van egy körülbelül ezer forintba kerülő OTG kábelre, egy pendrive-ra és egy szoftverre, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy a táblára telepített médialejátszó programoknak rálátásuk legyen a külső tárhelyre.

Nagyban megkönnyíti az importálást, és akár még SSD meghajtókkal is együttműködik
Nagyban megkönnyíti az importálást, és akár még SSD meghajtókkal is együttműködik

A Nexus Media Importert pont erre találták ki. Fizetős, de cserébe nagyon egyszerűen kezelhető, így bárki könnyedén elboldogulhat vele.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kémkedő zseblámpaprogram: ez egy igen-igen kemény világ

    Elsőre talán abszurdnak tűnik a történet, de valójában százával nyüzsöghetnek az ilyen adatvadász programok a piactereken, és nem könnyű fellépni ellenük.

Előzmények

  • Kihirdették az InnoApps verseny győzteseit

    A Huawei, a Microsoft és a European Young Innovators Forum által támogatott verseny fiatalokat ösztönöz fiataloknak szóló alkalmazások fejlesztésére.