Facebook F8: VR kamera, vásárlásösztönzők és AI

Az lenne a legjobb, ha mindenkinek lenne internete, vagy legalább a Facebookot rendszeresen használná. Ja, és vásároljon gyorsan sokat!

F8 - fejlessz, fogyassz, facebookozz

Megkezdődött a Facebook fejlesztői konferenciája, az F8 első napját Mark Zuckerberg nyitotta meg. A fókusz (hasonlóan a Microsoft Build tematikájához) a közösségi oldal esetében is a chatbotokra és a virtuális valóságra irányult, kicsit más megközelítésből.

Hogy felrázzák az embereket, az elmúlt napokban-hetekben már történtek bejelentések: tegnap óta elérhető a Messenger legújabb kiegészítője, ami a Dropbox együttműködésnek köszönhetően az alkalmazáson belül teszi lehetővé a felhőben tárolt fájlok megosztását az ismerősökkel, ma pedig elindult a belsős időjárás jelentés is. Jelenleg Angliában, a napi köszöntőkártyán keresztül tudatják a várható időjárást a tesztelőkkel.

10 évre terveznek
10 évre terveznek [+]

Április végétől a Ticketmaster és az Eventbrite közvetlenül a Facebookon is értékesít majd koncertjegyeket, derült ki szintén a közelmúltban. A lépés különben logikusnak tűnik, hiszen a fiatalok imádják az ismerőseik és a világ tudtára adni, hogy mikor melyik eseményen vesznek részt. Hamarosan már a jegyvásárláshoz sem kell elhagyniuk a közösségi oldalt.

Zuckerberg előadása elején azt ígérte, bevezet a Facebook következő 10 évébe. Úgy fogalmazott, hogy „kiállunk amellett, hogy minden embert összekössünk – globális közösségért, hogy összehozzuk az embereket, és hogy mindenki elmondhassa a véleményét”. Ezt bizonyítandó elárulta, hogy a Messenger alkalmazás volt tavaly a legnépszerűbb az USA területén, míg a Facebook app a második helyezést érte el. Hogy mindezt kontextusba helyezhessük, láttunk egy grafikont is, miszerint a Messenger és a WhatsApp napi 60 milliárd üzenetet továbbít, míg az SMS-ek száma nagyjából 20 milliárd.

Élőben közvetít a Facebookra a DJI drónja - Live API demonstráció
Élőben közvetít a Facebookra a DJI drónja - Live API demonstráció [+]

Soha nem találkozott még olyan emberrel, aki szívesen telefonált volna egy cégnek, ezért Zuckerberg szerint kézenfekvő volt, hogy a Messengerbe integrálják a lehetőségét annak, hogy ezt el lehessen kerülni. Jönnek tehát az értékesítő- és hírszolgáltató chatbotok. Ahogy erről korábban az IT café is beszámolt, már egy ideje zajlanak az előkészületek.

A videós tartalmaknál a Facebook szerint csak az élő videók jobbak, ezért ezek már most is prioritást élveznek az üzenőfalon, a most bejelentett Live API pedig ahhoz járul hozzá, hogy minél több eszközről jelentkezhessenek be az emberek. Ebben partner többek között a drónokat gyártó DJI is, ezért gyorsan fel is szállt egy quadcoper, ami élőben streamelte a kameraképet Zuckerberg mögé (és persze a Facebookra).

Mindenki legyen online!

A Facebook terjedésének egyik legnagyobb gátja, hogy 4 milliárd embernek a mai napig nincs internete. Ez Zuckerberg szerint három dologra vezethető vissza: vannak, akiknél nincs is rá lehetőség, mások nem tudják megfizetni, és olyanok is élnek a bolygón, akikből az érdeklődés hiányzik.

Az elérhetőségen segítenek majd a műholdról, napelemes repülőről szórt gigabitek, és az ígéret szerint holnap bemutatásra kerül két földi terjesztési mód is, amit szintén a Facebook fejlesztett ki teljes titokban. A megfizethetőség problémáját a korábban Internet.org, újabban pedig Free Basics névre hallgató kezdeményezés oldhatja fel, ez jelenleg 37 országban 25 millió ember számára biztosít kapcsolatot az elektronikus világgal. Hogy a fejlesztők könnyen átlássák, miképpen fog működni lebutított szolgáltatásuk, elindul a Free Basics Simulator.

Szénszálas anyagokból épül a Facebook légi internetszolgáltatása
Szénszálas anyagokból épül a Facebook légi internetszolgáltatása [+]

Nyílt forráskódúvá teszi az AI (mesterséges intelligencia) eszközeit a Facebook, bárki számára ellenőrizhetővé, használhatóvá téve a technológiát (ezt tavaly decemberben már elkezdték, csak azóta nem volt fejlesztői konferencia). Zuckerberg rámutatott, hogy a Moments alkalmazásnak megdöbbentő arcfelismerő képességei vannak, de továbbment ennél: mutatott három fotót, amelyeken az algoritmus nem csak az embereket, hanem a tárgyakat és a helyszíneket is felismerte.


[+]

Jelenleg is sok információval és alapos profillal rendelkezik felhasználóiról a Facebook. Zuckerberg még több adatot és pontosabb jellemzést szeretne, természetesen azért, hogy a felhasználói élményt tovább növelhesse. Ebben lesznek segítségére azok az eszközök, melyek a szöveget, a képeket, a videókat és a megosztott cikkeket egyaránt képesek analizálni. De van más előnye is az értelmezésnek: példaként hozta fel, hogy a bőrrák diagnosztizálására is használhatók a képanalizáló szoftverek, amik pontosabbak is lehetnek, mint a ma élő legjobb szakemberek.

Virtuális valóság, 360°-os kamera, chatbotok

A virtuális valósággal kapcsolatban elhangzott, hogy az Oculus Rift kontrollereinek postázása nem csúszik tovább júniusnál. Aztán hozzátette, hogy a jelenlévő 2000 fejlesztő csakúgy, mint az MWC-n ajándékba kap egy Gear VR-t, viszont emellé most jár Samsung telefon is. Oculust nem osztogatott most sem.

Júniusban már tényleg megkezdődik a szállítás
Júniusban már tényleg megkezdődik a szállítás [+]

Bemutatásra került a Facebook 360°-os kamerája, a Facebook Surround, ami 14 darab 8K szenzorral rögzíti a látható teret, a szoftver és a hardver is felkerül majd a GitHubra, értékesítést nem tervez a vállalat. A kiterjesztett valóságba viszont szívesen belekóstolnának, bár ezzel kapcsolatban sok nem derült ki, úgy tűnik a Facebook is dolgozik valamin, ami talán félúton van a Google Glass és a Microsoft HoloLens között.


[+]

David Marcus bejelentette, hogy néhány órán belül el lehet kezdeni a chatbotok fejlesztését, melyek küldeni és fogadni is tudnak képeket, szövegeket, és külső hivatkozásokat. Állítólag rendkívül addiktív dolog chatboton keresztül cuccokat vásárolni, a demókban leginkább nem párbeszédet, hanem feleletválasztós, úgynevezett vezetett vásárlást láthatott a közönség. De bemutatkozott az ígéretek szerint szórakoztató és vicces Poncho is, a közösségi oldal időjós chatbotja. Használatához nem kell elárulni, hol van éppen az ember, mivel a Facebook ezt úgy is tudja. Vagy ha mégis igényli ezt az információt a jósmacska, akkor sem kell gépelni. A chatbotok listája innen elérhető, Poncho mellett például a CNN botja is kipróbálható a beszélgetés kezdeményezésére kattintva.


[+]

Egyszerűbb, feleletválasztós beszélgető szoftverek és komplex, az emberi kommunikációra kihegyezett botok egyaránt fejleszthetők lesznek a Facebook ígérete szerint, viszont szemben a Microsoft terveivel, a közösségi oldal továbbra is az írott kommunikációra épít. A Messenger platformmal külön anyagban részletesen is foglalkozunk hamarosan.

Azóta történt