Fogynak a VGA-gyártók, a szoftver tudja, ki a bűnöző

Botrányos Black Friday, bűnözőfelismerő szoftver

Még órák vannak hátra Fekete Péntekből, de már az elején botrányba fulladt többek között az eMAG idei akciója is. A webshopot hajnalban megrohamozták a vásárolni vágyók, aminek az lett az eredménye, hogy pillanatok alatt elfogyott a féláron kínált Xbox, de a negyvenezer forintos laptop, illetve az iPhone is. Jövő héten beszélgetünk a fogyasztóvédelemmel, mi jogos a felháborodásból, és mi nem. Az Oracle viszont nem várt a kedvezményekre, még hétfőn felvásárolta a Dynt.

IT biztonság terén is történtek izgalmas események, például sikerült feltörni a Magyar Emberi Jogok Alapítványának rendszerét. Szerencsére nem rosszindulatú támadás történt, mert akár baj is történhetett volna: a Kaspersky Lab szerint a magyar vállalatok 40 százaléka vesztett adatot az idén, sőt világszerte minden negyedik Wi-Fi védtelen a behatolókkal szemben. Mindeközben hackertámadás érte az Európai Bizottság rendszerét is.

A Symantec 2,3 milliárd dollárt fizet a LifeLock Inc. felvásárlása során, amitől azt várják, hogy a Norton szoftvercsomag vonzóbbá válik a potenciális ügyfelek számára. Hamarosan kiderül, a valóságban mennyit számít a lopásvédelmi szolgáltatások integrálása.

A Huawei azzal számol, hogy 2025-re 100 milliárd sebezhető eszköz lóg majd az interneten, köszönhetően az IoT terjedésének. Különös párhuzam, hogy a Rockwell Automation magyarországi és romániai értékesítési igazgatója az IT cafénak adott interjúban pont arról beszélt, hogy az ipari IoT ezzel szemben a biztonságot növeli a gyártásban.


[+]

A Kalmár-díjas Lőcs Gyula halálhírét a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság hozta nyilvánosságra a héten. A hazai számítástechnikai alkalmazások egyik úttörője 80 éves volt.

Európai Uniós forrásokból 34,4 milliárd forintos pályázati programot indít a kormány a digitális kompetenciák fejlesztésére. A képzések mellett infrastruktúrafejlesztésre is lehet pályázni. Év végéig akcióz a Spotify: azoknak az ügyfeleknek, akik még nem próbálták a prémium előfizetést, ízelítőt adnak; egy euróért negyedéves reklámmentességet vásárolhatnak az érdeklődők. A meglévő bázis megtartására öteurós negyedévre regisztrálhatnak a jelenleg is prémiumot használók.

A Mercedes-Benz USA vezérigazgatója nyíltan kimondta, az önvezető autók terjedését ma már nem a technológia, hanem a humán sofőrök-gépek interakciójának várható feszült kapcsolata hátráltatja. Attól félnek ugyanis a gyártók, hogy az agresszív sofőrök lenyomják majd a szoftvert, ahogy a tapasztalatlan/túl előzékeny vezetőket szokták. Az Európai Űrügynökség már tudja, hogy miért zuhant le a Mars-szonda. Ki gondolta volna: egy műszer hibásodott meg, emiatt négy kilométer magasból egyszerűen leesett a bolygó felszínére.

Az egyik kínai egyetemen olyan szoftvert feljesztettek, ami közel 90 százalékos pontossággal ismeri fel arckép alapján, hogy valaki bűnöző-e. Egyelőre a 18-55 év közötti, arcsszőrzet-mentes kínai férfiakról tudja megállapítani főbb vonásaik alapján; hamarosan azon kell gondolkodni, milyen szinten bízhatjuk rá magunkat a gépre, és mit lehet tenni akkor, ha valaki úgy néz ki, mintha, viszont nem követett el semmit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!