Újdonságok a Firefox Beta verziójában

Mi az a Nightly? Miért használom ezt a verziót? Miért használj Beta vagy Nigtly Firefoxot? És megjelent az 56-os stabil is.

Project Quantum

Megérkezett a tavaly ősszel beharangozott Project Quantum – a következő generációs böngészőmotor-fejlesztési projekt második nagyobb frissítése a „Stylo”.

A Quantum projekt elsődleges célja, hogy a elérhetővé tegye az erős párhuzamosságra és memóriabiztonságra kihegyezett Rust nyelven íródott fejlesztői állapotú Servo böngészőmotor komponenseit a végfelhasználóknak szánt Firefox böngészőben.

A Mozilla a saját méréseire és tesztrendszerére (Speedometer 2.0) támaszkodva arra jutott, hogy a Firefox Quantum kétszer gyorsabb, mint a Firefox egy évvel ezelőtt.

(https://blog.mozilla.org/wp-content/uploads/2017/09/Firefox-Quantum-is-2x-faster-600x321.png)

Ez a konkurens böngészővel összemérve is jól látható:

A Quantum projekt lépésről lépésre teszi lehetővé a Firefox számára, hogy az eddigi egy CPU-mag használata helyett kihasználja a mai modern gépek 4 vagy annál több CPU.magját is. A következő állomás amihez most érkezett a fejlesztés, a CSS leképző motor, a Stylo, amely szintén Rust-ban íródott.

A Stylóról szóló cikkben, remek összefoglalás található, hogyan is működik is a böngésző leképzési folyamata, és mi az, amiben a masszív párhuzamosítás akár 2-18x-os sebességnövekedést tud elérni. A Stylóban a fejlesztők négy böngésző (Firefox, Servo, Chrome, Safari) megoldásait ötvözték a nagyobb sebesség érdekében.

Stylo
[+]

(https://2r4s9p1yi1fa2jd7j43zph8r-wpengine.netdna-ssl.com/files/2017/08/02.png)

A Quantum projekt további cseredarabjai hamarosan bekerülnek a Firefoxba, így a Firefox belső működése mind desktopon, mind mobilon nemsokára megújul.

Quantum
[+]

Kiterjesztések WebExtensions alapokon

Persze olykor előfordulnak olyan nagy volumenű átalakítások, mint most a Firefox jelenlegi Beta változatában, ahol az eddigi XPI (XUL alapú) kiterjesztéseket felváltják a WebExtensions alapú kiterjesztések. Ez jó hír azoknak, akik az eddiginél biztonságosabb kiterjesztés-ökoszisztémára vágynak. Rossz hír azonban azoknak, akik az eddig megszokott kiterjesztéseit használná Firefoxon. A XPI alapú kiterjesztések jóval nagyobb lehetőségeket biztosítottak a kiterjesztés fejlesztők számára, amelyet a WebExtensionok nem tudnak mind biztosítani. Így elképzelhető, hogy lesz néhány kiterjesztés, amelyre vagy nem lesz megfelelő újraírt vagy más által készített kiterjesztés, de a kiterjesztések többségének lesz majd WebExtension alapú változata. A fejlesztőknek azonban hosszú távon azonban jó lehe, hogy a Firefox és Chrome kiterjesztések szinte teljesen megegyeznek.

A Firefox új arca

A Firefox megjelenése az utóbbi időben nem sokat változott. Kisebb igazítások voltak a fazonon, amelyek szebbé és jobbá tették az desktop- és a mobilverziók kinézetét, de a Firefox 29, tehát az Australis bevezetése óta eltelt nagyjából bő három évben nagyon nagy változtatások nem voltak. A Firefox Quantum fejlesztései közé bekerült a Photon projekt UX-terv elemei, amely a Flat UI tervezés jegyében minimalista megjelenést, szögletes lapfüleket, elegáns animációkat és korunk elvárásainak megfelelően HiDPI támogatást biztosít. Minden felhasználói tartalom, legyen szó könyvjelzőkről, Pocketről, előzményekről, letöltésekről, megnyitott lapokról, a kibővített funkciójú Könyvtárban foglalnak helyet. Az új felület nem csak szebb, okosabb is, hiszen ha érintőképernyőn használjuk, akkor a kényelmes használathoz szükséges UI elemek méretei igazodnak az egérrel vezérelt vagy érintőképernyős felhasználáshoz.

Megváltozik a menü is! Az eddigi hamburgermenü új kinézetet kap. A nagy ikonok helyett a hagyományosabb menüre emlékeztető komplex Flow menü jelenik majd meg. Ebbe új elemeket nem lehet tenni, viszont a legszükségesebb menülemek eleve kint vannak, és a testreszabás segítségével az eszköztáron is elhelyezhetők a további eszköztár gombok. Azok a gombok amelyek nem férnek ki éppen, a „>>” gomb alatt lesznek elérhetőek. Ez a megoldás, jobban emlékeztet a hagyományos menühasználatra, mégis a Firefox testreszabható marad.

Az intelligens címsor összevonhatóvá válik a keresőmezővel, ezt a beállítások között lehet szabályozni. A címsor végén egyre több akció lehetőség jelenik meg, az eddigi kedvencekhez rakás mellet a „...”-al jelölve a címsor másolásától, a lapküldésig, újabb lehetőségeket helyez elérhető közelségbe a böngésző.

A Firefox-felhasználók ezeket az újdonságokat november 14-én kapják meg. De kérnénk mindenkit, hogy próbáljátok ki az új Firefox Quantumot, azaz a Beta verziót és jelezzetek vissza itt a fórumokban, illetve a hibabejelentőt is használjátok, ha problémába ütköztök.

Segítsetek Firefoxnak, a kis rókának, hogy minél eddiginél gyorsabb és ügyesebb legyen!

A Beta verziójú Firefox asztali gépekre, Android-ra, és iOS-re már elérhető. Sok fejlesztés van az új Firefoxban, közös érdekünk, hogy a Chrome mellett egy másik kiváló, vagy egy még jobb böngésző is legyen a piacon.

Jé van új Forefox is!

Az az igazság, hogy a Mozilla fókusza a következő (57-es) Firefoxon van, de megjelent végleges verziókén a Firefox 56-os verziója is.

  • az asztali változatban megjelent egy Firefox Screenshot, amellyel egyszerűen lehet képernyőképmentéseket készíteni egy weboldalról, vagy akár az egész weblapról (most már a fejlesztői eszközök használata nélkül)
  • további újdonság, hogy a beállítások lapon átszervezésre kerültek a beállítások a jobb olvashatóság érdekében, illetve az újonnan beépített keresőmezővel kereshetők az egyes beállítások
  • az adatgyűjtés és felhasználás észszerűsítése is megtörtént, az új adatvédelmi nyilatkozat frissítésével összhangban
  • a háttérben megnyitott médiatartalmak lejátszása nem indul el automatikusan
  • a Send Tabs funkció továbbfejlesztése is megjelent, ráadásul már nem kell hozzá Firefox Account sem
  • hardveres gyorsítás használata AES-GCM-hez
  • a Safe Browsing protokoll 4-es verziójának használata
  • Layout panel a CSS Grid DevTools-ban
  • 20%-kal kisebb frissítések, a frissítések biztonságosabb ellenőrzésével
  • Encoding Standard kompatibilis karakterkódolás konvertálók kicserélése Rustban készült változattal

A mobilos Firefox újdonságai:

  • WebExtension kompatibilitás növelése Androidon
  • az Android 4.0 támogatásának megszűnése
  • Flash-támogatás megszűnése
  • Hardveres kódolás használata WebRTC-ben, amivel csökken a fogyasztás és javul a teljesítmény

Fejlesztői újdonságok

A fejlesztőknek szóló újdonságok a Mozilla Developer Network vonatkozó cikkében található.

Biztonsági bejelentések

A Firefox új verziója 2 kritikus hibát, valamint több magas és közepes hibát is javít. Érdemes ezért is frissíteni.

Letöltés

A legújabb Firefox továbbra is Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre tölthető le, szokás szerint magyar nyelven is. A most kiadott verzió fejlesztéseiről a kiadási megjegyzésekben lehet olvasni, a közzétett biztonsági hirdetményeket pedig itt lehet elolvasni.

Frissült az androidos Firefox is, amelyről szintén közzétettek kiadási megjegyzéseket a fejlesztők.

A Firefox ESR – hosszan támogatott – verziója letölthető innen.

A böngészőplatformot érintő változások szintén részei az androidos kiadásnak.

Azóta történt

Előzmények