Nyílt forráskódú Windows 10, harácsoló kalózok, kijelzőforradalom

Bajban a Sharp, izgalmas monitorok, új HDMI

A rövid hét ellenére bőséges volt a hírtermés, sőt volt kifejezetten olyan terület, ahol az átlagnál nagyobb volt a mozgolódás. Pörgős volt például a kijelzőszektor, ahol rögtön a hét elején robbant a pletykabomba, miszerint a továbbra is veszteséges Sharp hozzányúlna a Szent Grálnak tartott kijelzőgyártó szektorához, ami akár azt is jelentheti számos opción kívül, hogy meg kell egy részétől válnia.

A Sharp egyébként épp az olyan nagy gyártók miatt van bajban a kijelzőpiacon, mint például a Samsung és az LG, akik köszönik, jól vannak. Olyannyira, hogy az LG továbbra is ontja magából az új, monitorokba szánt IPS paneleket, amelyek jobbnál jobbnak ígérkeznek. A Samsung sem teketóriázik, úgy tűnik a vállalat a kezdeti kudarcok után újból nekimegy az OLED piacnak, és az LG által kitaposott technológiai ösvényre lépve ered a konkurencia után, persze csak tévéfronton.

Újra lesz Samsung OLED?
Újra lesz Samsung OLED?

Ha már szóba került a Samsung és a tévék, azaz a szórakoztatóelektronika, akkor érdemes egy pillantás vetni a friss HDMI 2.0a specifikációra, valamint a legolcsóbb 2015-ös Sony tévére, és hogy teljes legyen a szórakozás, az LG vezeték nélküli médialejátszójára is, ami többek között Blu-ray korongok és vezeték nélküli hangszórók kezelésére is képes.

FreeSync-es ASUS monitor 144 Hz-en, nagy betekintési szögekkel
FreeSync-es ASUS monitor 144 Hz-en, nagy betekintési szögekkel

A kis kitérő után vissza a kijelzőkhöz, monitorokhoz! Tudvalevő, hogy az LG a 8K felbontás egyik nagy támogatója, és dolgoznak rajta, hogy minél hamarabb elérhetővé váljon. Nos úgy tűnik, erre talán nem is kell éveket várni, mivel az LG egy azóta már törölt blogbejegyzésben elkottyantotta, hogy 8K-s Apple iMac érkezik, amibe nyilvánvalóan a koreai vállalat panelje kerül, akárcsak az 5K-s modellbe. A 8K egyébként nagyon jól hangzik, de a gamerek egyelőre egészen mást keresnek: IPS tulajdonságokkal bíró 144 Hz-es monitort, ami végre az AMD FreeSync-kel is kompatibilis. Úgy tűnik, a héten ez a vágyálom is beteljesedett az ASUS-nak köszönhetően. Egyébként nem csak az ASUS, hanem a Dell is jelentett be egy konkrét új monitort, a D2416D-t, ami 24"-en hozza el a WQHD felbontást.

Kívánatos androidos tabletet villantott a Dell
Kívánatos androidos tabletet villantott a Dell

Nem csak monitorban, hanem táblagépben is mutatott újat a Dell, méghozzá a Venue 10 7000-es modellt, ami androidos léte ellenére igen kívánatos külsejét és felszereltségét tekintve is, bár ehhez kellett az is, hogy egy-két ötletet kölcsönözzenek riválisuktól. Apropó Android! A napokban kiderült, hogy az NVIDIA (amely a friss hírek szerint tényleg perre mehet a Samsunggal és a Qualcommal) Shield nevű kézikonzolja egy olyan Androidot kaphat, amelyet kifejezetten a virtuális valóság támogatására készítenek fel. Ez nem elhanyagolható, hiszen a VR folyik lassan a csapból is, és pár éven belül biztosan komolyabban is elterjed. Erre készülnek a Intelnél is, bár eddig nem kapkodták el a dolgot, ám most úgy tűnik, konkrét tervek körvonalazódnak a chipóriásnál erre vonatkozóan.

Takarékos MSI alaplapok Intel Braswellel a hátukon
Takarékos MSI alaplapok Intel Braswellel a hátukon

A szűkebb értelemben vett PC-s fronton is voltak érdekes események. A Gigabyte nagyon sokat dolgozott azon, hogy beelőzze az alaplapok piacán első helyen trónoló ASUS-t, és a hírek, vagyis a legfrissebb eladási statisztika alapján hosszú várakozás után ez most sikerült nekik. A harmadik nagy piaci szereplő, az MSI is hallatott magáról, ezúttal konkrét termékkel: elsők között dobták piacra Intel Braswell platform köré épülő, alacsony fogyasztású, Mini-ITX méretű alaplapjaikat.

Persze a hét nem múlhat el Windows 10 és API-k nélkül! Előbbinél a WDDM 2.0-s felülettel kapcsolatos újítások egy része látott végre napvilágot, míg utóbbinál a Vulkan került célkeresztbe egy pletyka kapcsán, miszerint a PlayStation 4 is támogatni fogja az új API-t, ami kétségkívül hasznos lenne sok fejlesztő számára.

Windows 10 WDDM 2.0
Windows 10 WDDM 2.0

Végezetül pedig kicsit könnyedebb téma: felkerült a netre egy videó, ahogyan egy GoPro kamera egy ügyetlen ejtőernyősnek köszönhetően 3000 métert követően becsapódik a talajba, mindezt úgy, hogy a felvétel egy pillanatra sem áll le utána sem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Minőségbiztosítás a Webtudorral

    A hetente jelentkező webfejlesztéssel és üzemeltetéssel foglalkozó előadás-sorozat mai részéből kiderül, hogyan érdemes minőségbiztosítást készíteni.