Nyílt forráskódú Windows 10, harácsoló kalózok, kijelzőforradalom

A kalózok gázok, a sulik megrekedtek

Néhány napja bejárta a világsajtót a hír, hogy egy fejlesztői konferencián Mark Russinovich (az Azure műszaki igazgatója) arról beszélt, akár nyílt forráskódú is lehet a Windows. Ígérni persze nem ígért semmit, azonban már annak is hírértéke van, hogy egy felelős vezető a Microsoft háza táján hajlandó elismerni a változás szükségszerűségét.

A Google továbbra is kiáll a nyílt forráskód mellett, ezt legutóbb azzal tették egyértelművé, hogy teljes mellszélességgel beálltak a VP9 (tömörítési technológia) mögé. Egészen konkrétan Steven Robertson, a vállalat egyik szoftverfejlesztő mérnöke igyekezett a héten bizonyítani a VP9 előnyeit a H.264-el szemben. A YouTube videói azonban nem csak ezzel kerültek be a hírekbe: a Google lebegtetni kezdte a fizetős modell beindítását, ami természetesen kötelező nem lesz, de a reklámmentességért cserébe fizethetnek majd az ügyfelek. A vállalat nem tartja meg az összes pénzt, az előfizetésekből befolyó összeg kicsit több mint felét a tartalomgyárosok között osztja majd szét.

Így néz ki az önálló Facebook Messenger
Így néz ki az önálló Facebook Messenger

Húsvét hétvégéjén egy vérbeli kalóz jelentette be, hogy kiábrándult a saját maga által indított mozgalomból. A Pirate Bay egyik alapítója úgy véli, félresiklottak a dolgok, szerinte az információs szabadságról, az oktatáshoz és kultúrához való jogról kellett volna szólnia a kalózmozgalomnak, nem pedig a harácsolásról. Nem nevezte meg konkrétan, de ezekhez a törekvésekhez kapcsolódik a netsemlegesség ügye is, amelyet áprilisig csak távoli viharként éltünk meg, de ez elsejével megváltozott, amikor a UPC befejezte a direkt adatcserét az Externettel.

Olvasóink számára összefoglaltuk, mit kell tudni az internet működéséről és az év (eddigi) legnagyobb távközlési botrányáról a UPC kontra Externet ügy kapcsán. Akikben pedig maradtak még kérdések, feltehették ezeket csütörtökön este Angeli Jánosnak, aki a BIX bizottsági elnöke, és a Webtudor műsorban élőben válaszolt is az előadását követően. A közvetítés felvételről kvázi újranézhető.

A VP9 és a H.264 kódolás
A VP9 és a H.264 kódolás [+]

Az utóbbi években nem fejlődik a honi iskolák számítástechnikai ellátottsága, ami többek között annak köszönhető, hogy jelenleg nincs olyan jogszabály, ami előírná az oktatási intézmények számítástechnikai termeinek informatikai ellátottságát. Avul az eszközpark, ami pedig tönkremegy, egyszerűen kiesik a rendszerből, nincs miből pótolni. Minderről Horváth Ádám, az IVSZ szakértője beszélt a Smartmobil 2015-ös konferencián. Van viszont idén is nyílt nap a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán kifejezetten lányok számára, akikben a dékán szerint vakon hisznek, hiszen senkinek sem érdeke az informatikai szakmák elférfiasodása.

Románia komoly informatikushiánnyal küzd; meg akarják tízszerezni az IT szakemberek számát, vagyis a felmérések adataira támaszkodva a következő néhány évben egymillió fővel szeretnék bővíteni a rendelkezésre álló állományt. Az új romániai fejlesztők a Facebook chat önálló szolgáltatásának elkészítésében azonban már nem vehetnek részt, ugyanis a héten a Facebook bejelentette, hogy a Messenger mostantól különálló böngészőlapon is használható lesz, így az egyre nagyobb szerephez jutó funkció végre elegendő területet kap a kibontakozáshoz. Első körben az angolszász országokban indult el a program, de a vállalat tájékoztatása szerint folyamatosan vezetik be a világ többi országában is.

Nem volt még olyan nagyon régen, hogy meg kellett szoknunk, hogy a nagy erőkkel köztudatba épített brand, az Apród OLX-szé vált. Most pedig, hogy a Jófogás februárban felvásárolta az OLX-et, ennek is búcsút inthetünk. A héten ugyanis megkezdődött a folyamat, melynek során a Jófogás és az OLX összeolvad, aminek eredményeként végül csak az előbbi marad meg.

Daywalker, -szp-

Azóta történt

  • Minőségbiztosítás a Webtudorral

    A hetente jelentkező webfejlesztéssel és üzemeltetéssel foglalkozó előadás-sorozat mai részéből kiderül, hogyan érdemes minőségbiztosítást készíteni.