Otthonokosító készlet a Logilinktől

Beüzemelés, szoftver

Mint a legtöbb okos eszköznél, a Logilink ΣCasa megoldásainál is a mobil app telepítésével kezdődik a beüzemelés. Ennek megtalálása eltartott egy ideig, mert a mellékelt dokumentációban lévő, nagyjából egy négyzetcentiméteres QR kódot nem akarta megenni a telefonunk, így az egyik bemutató szórólapból sikerült csak megtudni, hogy a Google Play áruházban a Sigma Casa appot kell keresni. Ennek telepítése után már ment minden, mint a karikacsapás; nyilván egy jobb kamerájú telefonnal nem lett volna ilyen gondunk.

Először egy ΣCasa fiókot kell készítenünk internetes kapcsolat segítségével, utána Bluetooth segítségével kapcsolódtunk az ΣCentral központi egységhez, megadva, hogy melyik Wi-Fi hálózattal kerüljön összeköttetésbe. Végül elneveztük a központot, és szinkronizáltuk előbb elkészített felhős fiókunkkal. Egy fiókhoz egyébként több központi egység is hozzárendelhető. Ezután jöhetett az egyes érzékelők beazonosítása. Egy központra legfeljebb 16 egység köthető Bluetooth kapcsolattal, tehát a hatótávolság szabadban közel 100 méter is lehet, de beltérben, különösen több fal esetén inkább 10-12 méter a reális. Az egyes modulok párosításához a párosító gombot kell megnyomni, majd egy hatjegyű pint írhatunk be, ami az adott érzékelő burkolatán taláható.

Az app előkerítése, telepítése, majd a központi egység és az öt érzékelő beüzemelése nagyjából fél órát vett igénybe, és lényegében nem volt a műveletnek olyan mozzanata, ahol elvesztünk volna, persze ehhez nem ártott némi angol nyelvtudás sem. Az app futtatásához később is szükség volt a Wi-Fi és Bluetooth kapcsolatra is, előbbi nyilván a felhős fiók, utóbbi a központi egység elérése miatt kell. A kezdőképernyőn időjárás-előrejelzést (szintén internetes forrásból) és az egyes érzékelők állapotát láthattuk.

Közülük szerintünk a meteorológiai állomás a leghasznosabb; ez a hőmérsékletet, páratartalmat és légnyomást mutatja. A konnektoros dugalj tudja mérni az aktuális leadott teljesítményt, és a hosszabb idő alatt elfogyasztott energiát is. Pontosságáról annyit mondhatunk, hogy a 60 wattos égővel szerelt asztali lámpára 70,2 wattot mutatott, ami egy kicsit soknak számít. Az ajtónyitás-érzékelő a nyitott és zárt állapotot mutatja, a törésérzékelő és a füstérzékelő pedig rendszerüzenetet küld, ha jelentenivalója van. Kapunk még némi konfigurálási lehetőséget is, például az egyes érzékelőket elnevezhetjük és csoportokba rendezhetjük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt