Retro reinkarnációk

Óriáspixelek

Kicsit könnyezünk a régi idők hangulatát idéző kütyük felett, de valahogy nem egészen őszinte a mosolyunk, amikor az árcédulára pillantunk. Ahogy minden technikai eszköz, úgy ezek a dolgok is érezhetően drágábbak itthon, mint a tengerentúlon. Előfordul, hogy – ha egyáltalán kapható helyben – akár 30 százalékkal is többet kell fizetnünk, mire hazai pályára érkezik egy laptop vagy egy telefon. Még az olyan jól nevelt, Kickstarteren tápolt projektek is, mint az Ouya százdolláros játékkonzolja is százötven dollárosakká változnak, amint átlépik hazánk határát. Azért nem csak a drága kütyük, hanem majdhogynem haszontalan apróságok is lehetnek igen bájosak, néhány jó vételnek számító kiegészítőt össze is gyűjtöttünk.

Tipikusan a tokok tudnak ütni ezen a téren, és ha már retro, akkor nem mehetünk el szó nélkül a Bigpixel 8 bites ultrabook és táblagép táskája mellett. Annak idején mit nem adtunk volna – és újabb monitorok formájában adtunk is –, hogy kevésbé legyen recés az ikonok széle, most pedig visszasírjuk a régi időket: kevesebb bit, de kímélőbb munkatempó. A beleillő iPad vagy Ultrabook kijelzőjével kellő kontrasztot mutat a Bigpixel 8-bit Sleeve igen kis felbontású, szándékosan pixeles kidolgozású borítékot mintázó dizájnja. A teljesebb öröm kedvéért egy pillanatra pedig tekintsünk el attól, hogy a nyamvadt kis műanyag „boríték” körülbelül 30 dollárba kerül, ha sokat beszélünk róla, valakitől csak megkapjuk, mint a hallgatás bérét.

A Sticky Tapes Casette Notepadra furán néznének gyermekeink, akiknek általában nem sok fogalmuk van arról, hogy milyen munkakapcsolatban is állhat egymással egy hanyagul faragott ceruza és egy magnókazetta, merthogy lassan már a CD is ritkaság lesz a legifjabbak körében, nemhogy a magnószalag. A 90 és 60 perces kazettákhoz hasonló méretben (4×2,5 hüvelyk) juthatunk 60 lapos jegyzettömbhöz, melynek különlegessége a mára elavult zene- és adathordozót mintázó alányomás minden lapon. Ha percenként támadna egy jó gondolatunk, akkor egy órán át tartana ki a stílusos kis notesz. A 4,95 dolláros elég magas, de a stílust meg kell fizetni és persze ajándéknak így is olcsó.

Nagy divat volt a nyolcvanas években saját mixeket másolgatni, hangulathoz, alkalomhoz illő válogatásokat készíthettünk a kétkazettás magnókkal. A kazetta nem volt túl drága, a tokban elhelyezett borítóra pedig felírhattuk a címeket és persze a személyes üzenetet is. Ma már nemigen készítünk ilyet, mivel a fogadó oldalon valószínűleg nem lesz alkalmas lejátszóeszköz, az USB pendrive-okra pedig nehéz felkarcolni egy szerelmeslevelet. Az USB Mixtape egy speciális tokkal ver hidat a két korszak közé, a tokban ott a borító, a szivacspárnában pedig az USB pendrive, amire tölthetünk zenei mixet, videót, fotókat, akármit. A retro stílusú USB-kazettát 16 dollárért vesztegetik.

Azóta történt

Előzmények