Sony Ericsson Z200

Formabontó külső

"A Z200 egy mókás telefon színes kijelzővel és cserélhető előlappal. Megtalálhatók benne a szórakoztató játékok, és a webről bármikor letölthetőek további háttérképek és polifonikus csengőhangok is. A joystick-vezérlés és a színes belső képernyő a kényelmes használatról gondoskodik, míg az animált külső kijelzőről azonnal leolvashatod éppen ki hív" – áll a gyártó honlapján. Alighanem szükség is van a marketingre, mert a készüléket hazánkban egyedül a Pannon GSM forgalmazza, a másik két szolgáltató ismeretlen okok miatt kihagyta választékából.

Tagadhatatlan, hogy a Z200 nem követi a megszokott telefontervezési sémákat. Szimmetriát csak egyik irányból ismerő előlap, rajta a kör alakú kijelző, és a hangsúlyos, sehol máshol nem látott, kapaszkodószerű akasztó erősítik az előbbi mondat igazát. A telefonról lerí, hogy elsősorban fiatal – szerintünk nőnemű – embertársaink igényeit hivatott kielégíteni a szokásos sallangok alkalmazása mellett, amelyek nélkül nehéz mobiltelefon-készüléket eladni. Bár ez a mobil közelebb áll a kommunikációhoz, mint a csilivili életérzéshez.

Ha a telefon 180 fokban széthajtható lenne, akkor leginkább egy babapiskótára hasonlítana – de ennyire nem hajtható szét. A készülék viszonylag minőségi, kellemes tapintású anyagokból készült, és az összeszerelés minőségére sem lehet panasz: nincs recsegés, nyikorgás.

Mérete 96,4 x 52 x 25,4 mm, súlya 98,3 gramm. Billentyűzete a rendelkezésre álló terület miatt kényelmesen használható, és a gombok kialakítása sem gátolja az embert az adatbevitelben. A fémes hatású gombok elrendezése szokványos, egyedül a különálló bekapcsológomb okozhat egyes embereknek meglepetést. A menüben való barangolást megkönnyítő ötállású navigációs gomb csak formáját tekintve érdekes, működése precíz.

Kijelzőjének paramétereit már a dobozáról megismerhetjük, mert már ott tájékoztatnak róla, hogy 4096 szín megjelenítésére képes, 128 x 128 pixeles felbontás mellett.

A külső LCD kijelző kör alakú és monokróm. Választhatunk a megjelenített információk típusai között: analóg óra, akkumulátor-töltöttség vagy térerő. Esemény hatására szöveg vagy piktogram megjelenítésre képes. A megjelenítések között az oldalsó hangerőgombok segítségével válthatunk. Ezek szolgálnak egyebek mellett a hívások elutasítására is, mert a készülék aktív flippel rendelkezik, így elkerülhető a nem kívánt hívások fogadása.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények