Újdonságok a Total Commanderben

Metafile-védelem

A Total Commander 6.54-es kiadása jelenleg még csak angol nyelvű súgóval rendelkezik, de ismerve a magyar support eddigi tevékenységét, hamarosan várható a magyar súgófájl megjelenése is. A magyar oldalon jelenleg a magasabb Windowsokra szánt 32 bites alapváltozat, valamint a zsebgépekre és okostelefonokra szánt verziók mellett a 16 bites kiadás is letölthető. A fejlesztő oldalán emellett még egy USB-változat is szerepel.

Akit részletesebben érdekelnek az újdonságok, az tételes felsorolást kap – ahogy azt korábban is megszokhattuk – a program könyvtárában található HISTORY.TXT fájlban. Ezúttal a fontosabbnak ítélt javításokat, bővítéseket, változtatásokat foglaljuk csokorba.

Védelem a WMF-sérülékenység ellen

Kezdjük a legfontosabbal! Az új Commander egy olyan sérülékenység ellen is tüneti kezelést kínál, amely a Microsoft sara. A WMF- (Windows Metafile) sérülékenység ugyanis lehetővé teszi a támadók számára, hogy egy megfelelően előkészített WMF képfájl segítségével puffertúlcsordulásos támadást indítsanak a megpatkolt képet tartalmazó weboldal látogatói ellen.

A tavaly decemberben napvilágra került sérülékenység sajnos komoly veszélyeket hordoz, mivel orosz hackercsoportok már decemberben is 4000 dollárért kínáltak olyan – sajnos valóban kiaknázható és működő – kódot, amellyel át lehet venni a megtámadott windowsos számítógépek feletti vezérlést. A sérülékenységre először egy nem hivatalos javítás készült – az Ilfak Gilfanov-féle patch –, majd a Microsoft is kiadta a maga javításait. A hivatalos javítófolt megjelenése után sajnos a Gilfanov-féle fix szinte eltűnt a netről, pedig ma is komoly szükség lenne rá, mivel a Microsoft csak a Windows 2000/XP/2003 rendszerekre készített javítást, és máig védtelenül hagyta a régebbi (Windows 9x/ME/NT4) rendszerek üzemeltetőit.

A Total Commander megoldása a következő: a program Listerét és a könyvtárak/fájlok ikonjainak megjelenítését végző modulokat úgy módosították, hogy alaphelyzetben ne jelenítse meg a WMF képeket. Természetesen arra is van mód, hogy a javításokkal felszerelt, illetve alkalmas vírusellenőrrel rendelkező rendszereken továbbra is megjeleníttethessük ezeket. A trükk ezúttal is a wincmd.ini bejegyzéseiben rejtőzik.

A Total Commander wincmd.ini fájljának [Configuration] szekciójában a 6.54-es verziótól kezdve létrehozható egy „WmfAllowed=” kezdetű sor. A változóhoz több számértéket is rendelhetünk (-1 az alapértelmezett érték), melyeket az alábbiak közül választhatunk meg:

  • 0: A WMF fájlok megjelenítése ki van kapcsolva. Ez az opció az összes folderikon megjelenítését is kikapcsolja.
  • 1: Engedélyezi a WMF képek megjelenítését a Listerben és az ikonokban.
  • 2: Engedélyezi a folderek számára (amelyek tartalmazhatnak WMF fájlokat) az ikonok megjelenítését.
  • 3: Engedélyezett a WMF fájlok és a folderikonok megjelenítése. -1: A folderikonok megjelenítése engedélyezett, ha a Windows-javítófolt már telepítve van. A WMF fájlok ekkor sem jelennek meg, ezeket manuálisan kell engedélyezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Total Commander 6.50

    A népszerű fájlmenedzser mindig gazdag volt funkciókban, a 6.50-es kiadás pedig még elődein is túltesz.