Walesi fotonika - cégek

Wales, Qioptiq

A Fény Nemzetközi Éve jegyében lehetőségem nyílt, hogy három napot Észak-Walesben töltsek. Az utazásom történetét két részre bontom, először azokat a cégeket mutatom be, amelyeket meglátogattunk. A történet második részében az egyetemen látottakat mutatom majd be, de először lássuk, hol tartanak ma azok a vállalkozások, melyek büszkén álltak elénk, és mesélték el, hogyan dolgoznak, mit csinálnak a hétköznapokban.

Llandidno, Wales
Llandidno, Wales [ A Fény Nemzetközi Éve - Galéria]

Három cég vezetőjével beszélgettem, akik körbevezettek a saját birodalmukon. Mind a hárman büszkék arra, amit elértek, és boldogan meséltek az eredményeikről, illetve a nehézségekről is.

Qioptiq – az üveggyáros története

Amikor megtudtam, hogy egy fotonikával foglalkozó céget látogatunk meg, először nem is tudtam, mire számítsak. A fotonika ugyanis a fény- vagy az elektromágneses sugárzó energia elemi egységének, azaz a fotonok előállításával és tulajdonságainak kiaknázásával foglalkozó eljárások gyűjtőneve. A Qioptiq név ismerősen csengett, de nem tudtam hová tenni.

Persze a felkészülés során alaposan utánanéztem a vállalkozásnak, és hamar rájöttem, hogy azért nem ismeretlen a cégnév, mert Kecskeméten is van belőle egy. Hat országban vannak jelen, ezek: az USA, Nagy Britannia, Franciaország, Németország, Szingapúr és Magyarország. Két dologról nem volt hajlandó beszélni az ügyvezető: a többi ország munkájáról, és a közel 20 négyzetméteres gigantikus olvasztó pontos működéséről. Az előbbiről egyszerűen azért, mert teljesen külön dolgoznak, és (hivatalosan) nem nyilatkozhatnak keresztbe, utóbbiról pedig azért, mert „a kínaiak mindent lemásoltak, amiről eddig képek, illetve írásos anyagok jelentek meg, az olvasztó működése titok marad”.

Ez itt üveg
Ez itt üveg [ A Fény Nemzetközi Éve - Galéria]

A Qioptiq az egészségügy, a hadiipar, az űrtechnológia és az ipar területén működik együtt partnereivel, főleg beszállítóként. A különböző országokban némileg különböző tevékenységet is folytatnak, a walesi főhadiszálláson ottjártunkkor éppen táblagépek védőüvegei készültek megrendelésre, de orvosi műszerekhez is gyártanak lencséket, vagy a brit rendőrség által is rendszeresített éjjellátó kamerák optikáját is helyben gyártják.

Állandóan visszatérő téma volt (főleg az újságírói kérdéseknek köszönhetően), hogy miben mások ők, mint egy átlagos üveggyár. Minden egyes alkalommal összetörtük vezetőnk szívét, aki rendre elmondta, sokkal gyorsabbak, rugalmasabbak, és nem utolsó sorban precízebbek, mint kínai versenytársaik. Ráadásul úgy készítenek edzett üveget, ahogy kevesen: a gépi és emberi erőforrásokat ügyesen vegyítve világszerte kétezernél is több alkalmazottat foglalkoztatnak, és a gyártósorról lekerülő minden egyes kész darabot valamelyik munkatársuk személyesen ellenőriz.

Itt aztán nem kerülhet porszem a gépezetbe, az üvegbe meg végképp. Mielőtt körbevittek volna a gyáron, meghallgattunk egy előadást a cég történetéről és sikereiről, melyből nem hagyták ki, hogy felsorolják a legnagyobb partnereiket. A legizgalmasabb persze az 1 mililuxon is közel 1 km-es távolságig tökéletes (természetesen zöld) képet adó éjjellátóik voltak, ebbe az egyik újságíró félig bele is vakult, aki nem hitte el, hogy nem érdemes fényforrás felé nézni vele (másnapra már foltokat azért látott).

Éjjellátó
Éjjellátó [ A Fény Nemzetközi Éve - Galéria]

Mélyebben nem avattak be a gyártástechnológiába, legtöbbször be kellett érnünk azzal, amit látunk, és persze kérdezhettünk. A többség (velem együtt) először látott 10 mikron vastagságú üveglapot, így a legértelmesebb (és egyetlen) kérdésem az volt, hogy ehhez ugye a homokon kívül valamilyen speciális anyag is kellett? Nem nevettek ki, de mosolyogva közölték, ez már rétegzett anyag, és bárium-szulfát a titkos összetevő. Az űrben használják, mert elnyeli a röntgensugárzást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Két izgalmas előadással indult el hazánkban a Fény Nemzetközi Éve

    Egész évben lesznek érdekes programok, felépül az ELI szegedi központja, és egy szonda elszáguld a Plútó mellett.

  • 1926. október 31.

    Indiában megszületett Narinder Singh Kapany (ਨਰਿੰਦਰ ਸਿੰਘ), aki már amerikai fizikusként lett ismert, és akit a szakmában az optikai kábellel történő adattovábbítás megalkotójának tartanak. Természetesen ő is csapatban dolgozott, de kutatásai létfontosságúak voltak abban a folyamatban, amelynek során a modern optikai kábelek felhasználását a mai szintre fejlesztették.

Előzmények

  • 2015 a fény éve

    Idén sokat beszélünk majd a lézertechnológiáról, az üveggyártásról, a napelemekről, és általában a fényről.

  • A drónokat lelövik ugye?

    Kínában igen. Méghozzá akár két kilométeres távolságból is. A Kickstarteren eközben drónriasztóra is kalapoztak, mindeddig sikertelenül.

  • Az ELTE-n is megnyílt egy modern médialabor

    Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, tegnap, október 17-én adott át egy csúcstechnológiával felszerelt médialabort az Eötvös Loránd Tudományegyetemen