Windows, Linux lehet két jó barát?

Windowsok sorozata


A közelmúltban a Microsoft elindította a Windows 7 reklámkampányát, egyre-másra adott ki információkat a rendszerről, a fejlesztés mikéntjéről, végül pedig nemrég a tesztelők részére kiadta a 6801-es számú buildet. Ezek után több portál, blogger, újságíró is tesztelte az alfa-állapotban lévő rendszert, s többségük egyetért abban, hogy a megkezdett irány jó, ezt kell folytatni. Hírek láttak napvilágot a végleges rendszer kiadására vonatkozólag is, sokan azonban nem értik, miért a „kapkodás” a redmondiak részéről. Először ez utóbbi okaira próbálom megkeresni a választ, remélve, hogy talán olyan információk is felszínre kerülnek, melyek nem mindenki számára világosak, majd pedig elmondom a személyes véleményemet a jelenlegi helyzetről.

A Windows 2000-től a Windows 7-ig

Kezdő lépésként kapcsoljuk be időgépünket, és repítsük vissza magunkat a 2000. év elejére. A Microsoft ekkor adta ki a Windows 2000-et, melyet a kiadás előtt még úgy emlegettek, hogy ebben akarják összegyúrni a 9x- és az NT-vonal képességeit, tulajdonságait. Azóta tudjuk jól, hogy ez nem sikerült: lassú volt, a 9x-vonalról érkező gamerek pedig keserű szájízzel tapasztalhatták, hogy bizony a jól bevált játékaik nem feltétlenül akarnak futni az új Windowson; ezenkívül stabilitási problémák is akadtak szép számmal.

Mindössze másfél évvel a W2K megjelenését követően megvásárolhattuk a Windows XP-t, ami az akkori átlagos otthoni PC-n szintén lassúnak bizonyult, de sokkal gyorsabb volt az elődjénél mind rendszerindításkor, mind használat közben. Orvosoltak benne olyan hibákat, amelyekkel a mostani aktuális rendszer, a Vista (!) is küzd: eszközmeghajtó programok szép nyugis, egymás utáni beolvasása, sok-sok felesleges szolgáltatás indítása, mindez csigatempóban. A Vista kódbázisa eleinte a Windows XP-re épült, de nagyjából 1–1,5 évvel a fejlesztés megkezdése után kidobták az egészet, és elkezdték újraírni az alapoktól – így nyújtva meg a Windows XP szolgálati idejét. Mint később kiderült, a redmondi szoftveróriás szempontjából ez hihetetlenül szerencsés lépés volt. S hogy miért? Hát lássuk…

Kompromisszumok

A Vista 2006 végén került piacra, ám a Microsoft bizonyos ígéreteit nem tartotta be az operációs rendszer képességeivel kapcsolatban, s ezen kívül gondok voltak az USB- és IDE-kezeléssel, amelyeket az SP1 kiadásával javítottak. Sok probléma volt a driverekkel is, a megváltoztatott drivermodellbe még bele kellett szokniuk a gyártóknak. Az SP1 fejlesztése azonban erőforrásokat vont el a Windows XP akkoriban már régen esedékes harmadik javítócsomagjától, ami ismét tovább tolta a korosabb rendszer nyugdíjazását. Mázli, ugyanis az ASUS ekkor köpött a Microsoft levesébe. Bejelentette ugyanis az EEE PC-t, amire ekkor a Microsoftnál nem lett volna OS, ha a Windows XP-t korábban nyugdíjazzák. A Vista ugyanis lényegesen erőforrás-igényesebb volt a netbook osztály hardverénél, a korai, 4 gigás SSD-vel szerelt EEE-kkel szóba sem állt volna.

Látta ezt az ASUS is, és megegyezett a Xandrosszal egy testre szabott Linux-disztribúció szállításáról. Nem tudni, hogy a Microsoft csak nem vette komolyan a netbookok piacát, és eleve életképtelennek ítélte a kezdeményezést, vagy annyira elfogytak az erőforrásai a Vista fejlesztése miatt, hogy nem reagált időben, de eleinte csak linuxos EEE-ket lehetett vásárolni. Később viszont nekik is észlelniük kellett, hogy az apró gépezetekre óriási az igény, valószínűleg felmérték azt is, hogy itt óriási területet nyílhat meg a Linux előtt, tehát villámgyorsan engedélyezték az XP használatát ezeken a gépeken is – bizonyos hardverkorlátozások mellett. Ezzel lefedték ezt a területet is, s vissza kellett térniük a Vista körüli problémákhoz.

Sokan sokfélét mondtak a relatíve újnak számító Windowsra, mindenesetre az tény, hogy mind a HP, mind a Dell kérte a meghosszabbított downgrade lehetőségét a Vistát futtatató notebookjaikon, mert a vásárlókat elriasztották a rendszerkövetelmények. Az is tény, hogy nagyon sok nagyvállalat kihagyta/kihagyja a Vistára váltást, de nem csak a nagyobb hardverkövetelmények, hanem az általuk termelésben/szolgáltatásban használt programjaik inkompatibilitása okán is. Nemrég maga Steve Ballmer is azt nyilatkozta, hogy a Vista kihagyható, és kivárható a Windows 7, bár ő használná és használja is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények