Linuxos számítógépet kapnak a börtönlakók

Zöld utat kap a PrisonPC névre keresztelt program egy camberrai fogva tartási intézményben: az ausztrál hatóságok rábólintottak 30 darab Ubuntu Linux-bázisú számítógép kitelepítésére az Alexander Maconochie börtön minden egyes szárnyába. Korábban mintegy teszt jelleggel a Cybersource nevű melbourne-i informatikai cég szállított le néhány számítógépet a börtön könyvtárába és oktatási részlegébe, a tapasztalatok pedig kedvezőek voltak.

A fogva tartottak kizárólag szigorú szabályok betartásával ápolhatják kapcsolatukat a külvilággal: e-mailt például csak egy előzetesen engedélyezett listán szereplő partnerekkel válthatnak; amennyiben másnak szeretnének elektronikus levelet küldeni, a címzettet és a levél tartalmát egy adminisztrátornak előzetesen jóvá kell hagynia – vagyis az elküldésre megjelölt üzeneteket jó eséllyel elolvassák a hatóság emberei, mielőtt ténylegesen továbbítanák azokat az eredeti címzetthez. A világhálón is hasonló módon böngészhetnek az elítéltek, vagyis csupán az előzetesen jóváhagyott honlapok listájáról válogathatnak.

Habár a börtön összes részlege készen áll a számítógépek befogadására, egyelőre nem tervezik azt, hogy a PC-ket a cellák rácsai mögé vigyék, vagyis az elítéltek semmiképpen sem férhetnek hozzá kontrollálhatatlanul informatikai eszközökhöz. A PC-ken egyébként csak és kizárólag ingyenesen elérhető szoftverek futnak majd, viszont a felhasználói felületet úgy választották meg, hogy az nagyban hasonítson a Windowsokban megszokotthoz. Ennek oka az, hogy a gépek oktatási segédletként is funkcionálnak – így segítenek az elítélteknek abban, hogy szabadon bocsátásukat követően némi számítógépes ismerettel rendelkezzenek, amely előnyként szolgálhat majd a visszailleszkedéskor.

Előzmények