Megállíthatatlanul tör előre a Lenovo

Múlt hét pénteken jelentette be a Lenovo, hogy mobil portfóliót vásárolt az NEC-től. A csomag több mint 3 800 szabadalmat tartalmaz a 3G, az LTE és más mobiltechnológiákkal kapcsolatban. Emellett széles körben fedi le azokat a funkciókat és technológiákat, melyeket többek között a mai okostelefonokban használnak.

„Egy erős szabadalmi portfólió az egyik legfontosabb eleme a sikeres okostelefon üzletnek. Ez a befektetés megerősíti a Lenovo jelenlegi szellemi tulajdon portfólióját” - mondta Ira Blumberg, a Lenovo szellemi tulajdon osztály alelnöke. Hozzátette, a terjeszkedés jól mutatja, mennyire elkötelezett a Lenovo a szabadalmak kapcsán, amire Blumberg szerint szükség is van a globális sikerhez. A cég mobiljai főleg Ázsiában örvendenek nagy népszerűségnek, de a most megszerzett 3G és LTE szabadalmaktól azt remélik, hogy az amerikai és az európai piacon is erősíteni tudják majd pozíciójukat.

A Lenovo a jövőben tovább folytatja szabadalmi portfóliójának bővítését, illetve folytatják fejlesztéseiket házon belül is. A terv az, hogy a PC gyártóból PC Plus gyártóvá alakuljanak, és nagy lépésekben menetelnek is ebbe az irányba. Tabletből 2,3 millió darabot adtak el 2013-ban, ez négyszer több, mint az előző évben. Az okostelefon-részleg is jól teljesít, 78 százalékos volt éves összehasonlításban az emelkedés (ezzel jelenleg a Lenovo a világ leggyorsabb ütemben növekvő okostelefon-gyártója darabszám tekintetében az LG, a Huawei és a Samsung előtt).

A pénteki bejelentés nem az első az utóbbi időben a Lenovo részéről, január végén 2,91 milliárd dollárért vették meg a Google-től a Motorola Mobility üzletágat, majd márciusban 21 szabadalmat vettek 100 millióért az Unwired Planettől, ezek 4G és LTE technológiával kapcsolatosak voltak. Bár a PC eladások továbbra is csökkennek, és a Lenovo viszonylag későn is lépett be a mobilpiacra, a sok megvásárolt szabadalom és a folyamatos fejlesztések segítik a céget, hogy a késlekedés ellenére kiemelkedően fejlődjön.

Azóta történt

Előzmények

  • Továbbra is növekedési pályán a Lenovo

    A kínai gyártó mintha egy alternatív valóságban létezne, ahol a PC-piac nem évek óta csökken, hanem egyenesen virágzik.

  • Kiszáll az x86-os szerverek piacáról az IBM, a Lenovo mindent visz

    Régóta nyílt titok volt, hogy az IBM szeretne túladni az x86-os szerver üzletágon, a Lenovo pedig a PC-gyártó részleg után ezt is megvenné, de a felek az árban nem tudtak megegyezni – mostanáig.