Nagy versenyzővé válhat a Lenovo az okostelefonok piacán is

A cég közölte, hogy a Lenovo teljes tulajdonú leányvállalatként fogja működtetni a Motorolát, amelynek székhelye Chicagóban marad. Az ügylet lezárásával a Lenovo egy új portfólióval rendelkező vállalattal bővül, amely világszerte közel 3500 munkavállalót alkalmaz – ebből kb. 2800 az Egyesült Államokban.

„Ma egy történelmi jelentőségű mérföldkőhöz ért a Lenovo és a Motorola – együtt készek állunk a versenyre, a növekedésre, a globális okostelefonpiac meghódítására. A 3. számú pozíció megerősítésével igazi kihívói leszünk a két legnagyobb okostelefongyártónak, azt kínálva a vásárlóknak, amire szükségük van – választékot, versenyképes termékeket és az innováció új hullámát” – nyilatkozta Yang Yuanqing (杨元庆 – Jang Jüan-csing), a Lenovo elnök-vezérigazgatója.

„A Motorola nagyon jó kezekben van a Lenovónál, amely mindent megtesz a kiváló minőségű eszközök készítése érdekében” – kommentálta a tranzakciót Larry Page, a Google vezérigazgatója.

A Google az igazi kincset nem adja át

Liu Jun (Liu-csün), a Lenovo ügyvezető alelnöke és a Lenovo Mobile Business Group elnöke lett a Motorola igazgatótanácsának elnöke. Rick Osterloh, a Motorola veteránja marad a Motorola elnöke és ügyvezető igazgatója.

A Google megtartja a Motorola Mobility szabadalmi portfóliójának nagyobbik részét, míg a Motorola jogosultságot kap a gazdag portfólió és más szellemi tulajdon használatához. A Motorola megtart több mint kétezer szabadalmat, számos szabadalmi keresztlicencelési megállapodást, a Motorola Mobility márkát és a védjegy portfóliót.

A vételár hozzávetőlegesen 2,91 milliárd dollár (zárás utáni kiigazításokkal módosulhat), amelyből 660 millió dollárt készpénzzel fizettek ki, továbbá közel 520 millió, újonnan kibocsátott, 750 millió dollár összértékű, a forgalomban lévő értékpapírok 4,7 százalékát képviselő Lenovo-részvényt adtak át záráskor a Google-nak. A fennmaradó 1,5 milliárd dollárt hároméves kötelezvény (promissory note) formájában fizetik meg. Egy megközelítőleg 228 millió dolláros készpénzkompenzációt fizetett a Lenovo a Google-nak a Motorola által a zárás időpontjában birtokolt készpénz és működő tőke állomány után.

Azóta történt

  • 3200 főt bocsát el a Lenovo

    Nem úgy sikerült a negyedév, ahogyan várták. Gyors és szigorú döntéseket kell meghozni a hosszú távú célok eléréséért.

Előzmények

  • Továbbra is a Lenovo vezeti a PC-piacot

    Az IDC által október 8-án közzétett legújabb statisztikai adatok szerint a Lenovo a hatodik egymást követő negyedévben a globális PC piac vezetője, immár 20 százalékot elérő piaci részesedéssel.

  • Szerdától a Lenovóé az IBM x86-os szerver üzletága

    A Lenovo és az IBM ma bejelentették, hogy az IBM x86-os szerver üzletágának a Lenovo általi akvizíciója kielégíti az összes szabályozási feltételt, és a felek 2014. október 1-jén lezárják az ügyletet.

  • Megállíthatatlanul tör előre a Lenovo

    A Motorola Mobility felvásárlása után sem állt le a cég, 3 800 szabadalmat vettek pénteken a NEC-től. Keményen törnek előre, tavaly négyszer annyi táblagépet adtak el, mint előtte.