Az AI és a klímaváltozás miatt rettegnek a cégvezetők

Davosban tartják a 2024-es Világgazdasági Fórum éves találkozóját, és már az előzetes felmérések is érdekes részletekkel szolgáltak.

A Világgazdasági Fórum éves, Davosban tartott találkozóján mindig sok érdekesség hangzik el, ez most is így van. És már az előzetes felmérés érdekes részleteket hozott.

A PwC által végzett felmérés alapján a vezérigazgatók szerte a világban az üzletük hosszú távú fenntarthatósága miatt aggódnak, egyre nagyobb a nyomás ugyanis AI és környezet terén.

A megkérdezett 4700 vezető 45 százaléka nem hiszi, hogy az üzletük túléli ezt a helyzetet, legfeljebb ha jelentős változtatásokat eszközölnek a következő 10 éven belül. A PwC szerint a maradék 55 százaléka naiv módon látja a dolgokat, ugyanis a világ gyorsan változik körülöttük.

A legtöbben az AI miatt aggódnak: 75 százaléka szerint a következő 3 éven belül az jelentősen megváltoztatja a cégüket, emiatt pedig a dolgozókat tovább kell képezni, kiberkockázatok adódnak, terítéken lesz a tévinformáció és előítéletek. Alapvetően még képzettebb dolgozókat akarnak.

A környezeti aggályok is előtérbe kerülnek, és 10-ből 4 vezető már alacsonyabb hasznot is elfogad a környezetbarát befektetések érdekében. 50 százalék azonban semmi haladást nem ért el, 31 százalék pedig nem is tervez lépni.

Befektetések szempontjából az USA, Kína, Németország és Nagy-Britannia a vezetők négy kedvence.

Összességében optimisták a globális növekedés folytatódása kapcsán, kétszer annyian mondták ezt, mint tavaly. Azonban az árak és a nyereség további emelése már nehezebb lesz idén, ez pedig több éves trendet jelent – foglalták össze az elemzők, hogyan látják a cégvezetők.

Előzmények