Az NVIDIA már a felhőből kutatja a 6G-t

Elindult az NVIDIA felhőalapú kutatási platformja: már a 6G-t kutatják és tesztelik.

Valósággal záporoznak a bejelentések az NVIDIA fejlesztői konferenciáján, tehát messze nem csak a csúcsot jelentő B200-as AI-chipet villantotta meg a vállalat.

Bemutatott például egy AI-alapú, felhős szoftverplatformot, amely lehetővé teszi a 6G kutatását: a felhőben szimulálja a kommunikációs környezeteket. Egyetlen adótorony szimulációjára, de akár egész városok 6G-s tesztelésére is képes lesz valós időben.

A várakozások szerint 2030-ban már kereskedelmi forgalomban lesz a 6G, a telekomszektorban pedig egyre nagyobb szerepet kap az AI és a szoftver.

A platformot az Ansys, a Nokia, a Samsung, a SoftBank és egy bostoni egyetem is használja már. Az NVIDIA szerint az elképesztően sok új, összekapcsolt eszköz és új alkalmazás miatt a 6G-nek nagyot kell ugrania hatékonyságban.

Az elemzők a telekomcégek beszállítóival kapcsolatban egyébként pesszimistává váltak, szerintük ugyanis innentől kezdve a mobilos infrastruktúra nem tőlük függ, hanem chipcégekkel és felhős szolgáltatókkal kell társuljanak.

Azóta történt

Előzmények