Már az NVIDIA-t is perelik az AI jogsértései miatt

Több író is beperelte az NVIDIA-t, amiért az egyik platformját a jogvédett könyveiken, engedély nélkül tréningezte.

Három író indított pert az NVIDIA ellen, amiért a vád szerint a jogvédett könyveiket engedély nélkül használták fel a NeMo AI-platform tréningezéséhez.

A vád szerint az írók munkái részei voltak annak a nagyjából 196 640 könyvet tartalmazó adatbázisnak, amivel a NeMo platformot tréningezték, majd októberben leállították a műveletet a jogsértések miatt. Ezzel az írók szerint az NVIDIA beismerte a jogsértést.

Mindenki számára kártérítést kérnek az USA-ban, akiknek a jogvédett munkáin az utóbbi három évben tréningezték a NeMo LLM-eket.

Az írók és kiadók, valamint az AI-cégek harca egyre nagyobbra dagad, nem csak híres írók tömegei, hanem a New York Times is pereli ezeket a vállalatokat (eddig elsősorban az OpenAI-t és a Microsoftot). Lényegében mindig amiatt, mert engedély és díjazás nélkül használják fel a jogvédett tartalmakat az AI-modellek tréningezésére, majd ezekből a munkákból is generálnak szöveget, képek, hangot, videót.

Az AI-őrület a befektetők kedvencévé tette az NVIDIA-t, annak piaci értéke közel 600 százalékkal emelkedett 2022 vége óta. Hamarosan értékesebbé válhat, mint az Apple.

Azóta történt

Előzmények