A francia törvényekbe beletörött Steve Jobs bicskája


Forrás: wecheese.com

Október 17. feltehetően fontos dátumként vonul majd be az Apple történetébe, mivel két olyan bejelentés is elhangzott a vállalat jelenlegi slágerterméke, az iPhone kapcsán, melyek komoly stratégiaváltást jeleznek.

Először az iPhone franciaországi terjesztője, az Orange jelentette be, hogy a francia fogyasztóvédelmi törvény értelmében az országban kötelező az iPhone kártyafüggetlen változatának árusítása is. Ez teljesen egyedülálló az iPhone esetében, eddig ugyanis kizárólag az Apple partnereinek SIM-kártyájával árusíthatták, mivel a cég – az iparágban szokatlan módon – a mobilinternetezés utáni forgalomból részesedést kötött ki magának. Ennek beszedése a kártyafüggetlen változatnál természetesen nem lehetséges.

Ám a függetlenséget meg kell fizetni. Béatrice Mandrine, az Orange szóvivője az International Herald Tribune-nek elmondta, hogy a november 29-én a boltokba kerülő iPhone várhatóan 399 euróba kerül majd, viszont a kártyafüggetlen készülékek ennél jelentősen drágábban lesznek megszerezhetőek. A bevezetés időpontja is kérdéses, mivel a francia törvény hat hónap türelmi időt ad erre, ám ha közben megjelenik egy új iPhone-verzió, akkor onnantól számítják a féléves határidőt – és így tovább.

A másik fontos bejelentést Steve Jobs tette tegnap, amikor – vélhetően belátva, hogy a sorozatos hackelési ügyek inkább ártanak a cégnek, mint használnak – közölte: nyitottá teszik az iPhone eddig zárt rendszerét, tehát ezek után szabadon fejleszthetőek az ő okostelefonjukra is alkalmazások, csakúgy, mint a világ többi hasonló készülékére. E döntéssel a cég nyilvánvalóan a már most is hatalmas rajongói tábornak kedvez, akiknek körében komoly késztetések tapasztalhatóak a szoftverfejlesztésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények