Steve Jobs a legbefolyásosabb üzletember

A Fortune magazin tegnap publikálta a szerkesztőség által a világon a legbefolyásosabbnak tartott 25 üzletember listáját, melyen az informatikai vállalatok vezetői – ezúttal is – ott tülekednek az élbolyban. Rögtön a lista élén az iparág egy jól ismert képviselője, Steve Jobs áll. A gazdasági lap szerint az Apple vezérigazgatója az elmúlt 30 évben kétszer is felforgatta a számítástechnikai ágazatot. A vállalat alapítását követően az Apple II elkészítésével a PC-korszakot indította el, és úttörő volt a grafikus felhasználó felület elterjesztésében is. 1997-ben kezdődött második regnálása idején felrázta a szórakoztatóipart az iPod és az iTunes bevezetésével, majd legutóbb a mobiltelefonok piacára is betette a lábát, miközben animációs stúdiójával a filmiparban is sikeres.

A második helyre Rupert Murdoch ausztrál milliárdost, a News Corp. vezérét rangsorolták; az ő cége tulajdonában van a MySpace, a világ legnépszerűbb közösségi oldala. A negyedik legbefolyásosabb vállalkozó nem egy ember, hanem egy trió: a Google két alapítója, Sergey Brin és Larry Page, valamint a vezérigazgató, Eric Schmidt; Bill Gates Microsoft-elnök pedig a hetedik helyre kerül. A listán szerepel még a Cisco első embere, John Chambers (11.) és a Hewlett-Packard vezetője, Mark Hurd (16.).

Jobs vezeti a legnagyobb 500 amerikai vállalat első embereit a nekik kifizetett összegek csinossága alapján rangsoroló Fortune-listát is, amelyet még májusban tettek közzé. Az Apple-vezér ugyan papíron – a nagyvállalatoknál nem szokatlan módon – mindössze egy dollár éves fizetést kap a cégtől, mégsem kopott fel az álla, mert részvényalapú juttatásokból 646,6 millió dollár (kurrens árfolyamon számolva körülbelül 112,4 milliárd forintnak megfelelő összeg) ütötte a markát, kétszer annyi, mint az Occidental Petroleum olajvállalat fejének, Ray Iraninak, aki ezen a listán a második helyen áll.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények