A Google Apps nem Microsoft Vista

A Google a kereső- és a hirdetési terület sikerei után belépett a szoftverek piacára is, miután ma elindította a Google Apps for Your Domain nevű szolgáltatását. Az új platform oldalán olyan alapvető alkalmazások szerepelnek, melyeket külön-külön már eddig is kínált a cég – e-mail, határidőnapló, kommunikációs csatorna. A vállalat bejelentése szerint az új szolgáltatás válasz a rivális Microsoft kihívásaira. A jelenlegi ingyenes változatot a kisvállalkozóknak, az egyetemeknek és a nonprofit szervezeteknek ajánlják, akik saját doménnevük felhasználásával vehetik ezt igénybe, de még idén színre lép a szolgáltatás fizetős változata is, melyet a nagyobb vállalatoknak és a kormányzati hivataloknak szánnak. A Google ezzel a lépéssel meg akarja kímélni a különféle intézményeket attól, hogy minden egyes PC-re szoftvereket kelljen installálniuk, mert véleményük szerint e programok karbantartása gyakran drágább, mint maga a szoftver.

„Ha jól csináljuk, akkor mindkét területen a legjobbak lehetünk a világon – igazán felhasználóbarát szoftvert, egyben nagyon alacsony költségű üzleti alkalmazásokat kínálhatunk” – nyilatkozta Dave Girouard, a Google vállalkozói részlegének igazgatója. A kisvállalkozók könnyen igénybe vehetik a Google Apps szolgáltatását, egyszerűen böngészőjükön keresztül. A most induló kínálat a Gmail levelezőprogramot, a Google Talk azonnali üzenetküldőt és webtelefon szolgáltatást, a Google Calendar határidőnaplót és a Google Page Creator weblapszerkesztőt tartalmazza. A tervek szerint e platformba fogják integrálni a későbbiekben a nemrég debütáló Writely szövegszerkesztőt és a Google Spreadsheet táblázatkezelőt is.


Forrás: www.google.com


Sue Feldman, az IDC elemzője szerint a Google Apps elindítása nyílt versenyt fog eredményezni a Microsoft és a keresőcég között az üzleti szoftverek területén. A Google lépésére a Microsoft Windows „Live”, szintén egy webalapú szoftver lehet a válasz, melyet a fejlesztő cég az egyéni felhasználóknak és a kisvállalkozásoknak szán. E programot viszont a redmondi vállalat még vonakodik kibocsátani, mondván, még nincs teljesen kész. Ez viszont a Google helyzeti előnyét jelentheti, hiszen a konkurens szolgáltatás megjelenéséig elszipkázhatják a felhasználókat.

„Egyszerűség, és újra csak egy-sze-rű-ség” – jelentette ki Feldman, aki szerint pl. a Microsoft Outlook esetében már az is felkészültséget igényel, hogy a felhasználó vajon csatlakozott-e a hálóra, vagy pedig offline üzemmódban van. Hasonló véleményen van Martin Pyykkonen, a San Franciscó-i Global Crown Capital elemzője is, aki szerint a Microsoft alkalmazásainak bonyolultsága és a Vista megjelenésének folyamatos halasztgatása mind-mind a Google malmára hajtják a vizet.

Dave Girouard kihangsúlyozta vállalata közleményében, hogy a Google új szolgáltatása nem jelenti azt, hogy le kéne cserélni a cégek gépein a jelenleg is futó Microsoft alkalmazásokat. „Ez a platform nem a Windows alternatívája. Nem akarjuk lehetetlenné tenni ezeket az alkalmazásokat. Egyszerűen csak új lehetőségeket kínálunk az embereknek az elmúlt években megjelent új problémák megoldásához.”

Azóta történt

Előzmények