A kínai internet még mindig a hatalom szorításában fulladozik

A kínai hatóságok a héten letiltották egy helyi újság honlapját. A lap szerkesztőjének ma közzétett bejelentése szerint nyilvánvalóan azért, mert a magazin tudósított arról, hogy megöltek egy parasztot, aki háza lerombolását próbálta megakadályozni.

Huang Lien-tien szerkesztő a Reutersnek elmondta, hogy a Kína keleti partvidékén fekvő Csiangszu tartományban megjelenő Pajhszing (A Nép) elnevezésű magazin online kiadását szerdán tiltották le a hatóságok. A weboldal riportokat és kommentárokat tartalmazott a földműves halálával kapcsolatban, akit orgyilkosok öltek meg, miután ellenállt otthona lerombolásakor. A lap ezek után többször kapott figyelmeztetést, melyek szerint vagy leveszik az eseményről tudósító írásokat, vagy be fogják zárni a lapot. Miután a szerkesztők nem engedelmeskedtek a zsarolóknak, a hatóságok minden további értesítés nélkül elérhetetlenné tették az oldalt.

A kínai földművesek az utóbbi években többször is áldozatul estek a hatóságok és a kormányzat önkényeskedéseinek, mert az iparosodás és az urbanizáció rohamos terjedésével bizonyos ingatlanok hirtelen nagyon értékessé váltak.

A kínai hatóságok folyamatosan figyelik a kínai weboldalakat, csetszobákat és hirdetőoldalakat, hogy leállíthassák a hatalomhoz nem eléggé lojális politikai kommentárokat, s aktív cenzúrát alkalmaznak a nekik nem tetsző tartalmak esetében. Lien-tien szerkesztő szerint abban a pillanatban, ha valaki őszintén, az igazságot feltárva ír Kínában, azonnal megérzi a hatalom súlyos kezét.

Az esettel kapcsolatban újra felvetődött a nyugati internetes cégek felelősségének kérdése, hiszen a kínai piacon számos szolgáltatást végző tengerentúli vállalkozások a kínai kormányzat politikai indíttatású kéréseit gazdasági okokból a legtöbb esetben maximálisan teljesítik.

Azóta történt

Előzmények