A bahreini kormány sem bírja a neten közzétett kritikát

Egy hónappal a parlamenti választások előtt az Emberi Jogok Bahreini Központjának (BCHR) weboldalához való hozzáférést a Batelco, Bahrein legnagyobb internetszolgáltatója letiltotta – tette közzé a Riporterek Határok Nélkül (RSF) jogvédő szervezet. A BCHR egy, az emberi jogokat propagáló civil szervezet, melyet orvosok, ügyvédek és újságírók alapítottak. Az intézkedés feltehetően összefügg a „Bandargate”-ként ismert botránnyal, egy olyan politikai üggyel, melyben a királyi család és néhány bahreini politikus is érintett. (A brit állampolgárságú Szalah Al Bandert nemrég kiutasították az országból, mert – mint Bander bahreini felesége, a demokratikus aktivista Leila Radzsab Zajed elmondta – férje egy riportban megírta, hogy a kormány a síita ellenzék meggyengítése érdekében embereket veszteget meg.)


Forrás: alyousif.tv

Márciusban a Szociális Fejlesztés Minisztériuma már megfenyegette a BCHR igazgatóját, hogy súlyos büntetés elé néznek, ha nem hagynak fel akcióikkal, ugyanis a Bahreini Semmítőszék még február 22-én elrendelte a központ bezárását. A még jelenleg is aktív munkatársak hathónapos börtönbüntetést és körülbelül 1000 eurós büntetést kockáztatnak tiltott tevékenységükkel. A BCHR korábbi alelnökét, Abd al-Hadi Havadzsát 2004 szeptemberében tartóztatták le, miután közölt egy, a miniszterelnököt bíráló cikket, s ugyanakkor leleplezte az ország gazdasági problémáit is.

Az RSF legújabb jelentése szerint az állami vezetés, a bahreini szabad véleménynyilvánítás egyik legbefolyásosabb fórumát, a mahmood.tv oldalt is letiltotta, ám a szájt működtetője, Mahmúd Al-Juszif új címen, az alyousif.tv oldalon folytatja jogvédő küzdelmét.

Azóta történt

Előzmények