A korlátlan letöltés felé nyit az iTunes?

Korlátlan és teljesen ingyenes hozzáférést adna iTunes zeneáruházához a  népszerű iPod médialejátszók és iPhone okostelefonok vásárlóinak az Apple, legalábbis ezt sugallja a Financial Times szerdai riportja. Azaz mégsem teljesen ingyenest, az eszközök ugyanis cserébe többe kerülnének, így a kiadók és a független előadók sem esnének el a bevételtől, ha a vevőknek nem kéne fizetniük a zenék letöltéséért. Az Apple iTunes a világ egyik legnagyobb zeneboltja, bevétele 2007-ben elérte a 2,5 milliárd dollárt, ezzel a cupertinói cég teljes éves bevételének nagyjából 10 százalékát adta.

Bár nem első alkalommal röppennek fel olyan pletykák, hogy a 2003-ban létrehozott iTunes kvázi ingyenessé válhat, elemzők ezúttal is a stratégiaváltás fonákoldalára figyelmeztetnek, így elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy a korlátlan elérés bevezetése ahhoz vezethet, hogy több kiadó és független művész elpártol az iTunestól.

A Financial Times cikke névtelen forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a jelenleg zajló tárgyalások alapját egy a kiadóknak felajánlott, eszközönként húszdolláros kompenzációs díj adja, azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy a vásárlóknak mennyivel kell majd többet fizetniük a készülékekért.

A riport szerint az iPhone-tulajok részére egy havi előfizetéses konstrukció is rendelkezésre állna, ám egyelőre ennek sem ismertek az anyagi részletei. Egy a Reuters által idézett tanulmány szerint a vásárlók havonta legfeljebb 7-8 dollárt áldoznának a korlátlan zeneletöltésre, azért pedig maximum száz dollárt fizetnének, ha az eszköz teljes élettartamára levetítve ingyenes eléréshez jutnának. Viszonyításképpen a legolcsóbb iPod (az iPod Shuffle) jelenleg 49 dollárba, a legolcsóbb iPhone pedig 399 dollárba kerül a tengerentúlon.

Ezek a működési modellek egyébként nem teljesen ismeretlenek az iparágban: a Nokia például tavaly decemberben jelentette be, hogy a Universal Music Grouppal kötött együttműködési megállapodás keretén belül bizonyos mobiltelefonok vásárlói ingyenesen érhetik el a kiadó zenei katalógusát. A Realnetworks és a Microsoft zeneáruháza pedig havi előfizetéses konstrukciót kínál a vásárlóknak, akiknek a korlátlan letöltésért cserébe 15 dollárt kell fizetniük.

Az Apple egyelőre nem kommentálta a Financial Times értesüléseit.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények