Felcsempészi a Windowsra a Safarit az Apple

Egy héttel ezelőtt adta ki az Apple a Safari 3.1-es változatát, amelyet a Windows-felhasználók körében úgy is próbál népszerűsíteni, hogy az iTuneshoz és a QuickTime-hoz csomagolt Apple Software Update szolgáltatáson keresztül felajánlja a telepítését – még akkor is, ha korábbi változat a böngészőből sosem volt a gépen. A rivális browsert fejlesztő Mozilla Corporation vezérigazgatója szerint a szoftver terjesztésének e módja aggályos: John Lilly egy külön blogbejegyzést szentelt annak, hogy leírja, mennyire.

„Amit az Apple művel a windowsos Apple Software Update-tel, helytelen. Aláássa azt a bizalmi kapcsolatot, amelyet a nagy cégek építettek ki ügyfeleikkel – és ez nem jó, nemcsak az Apple, de az egész világháló biztonsága szempontjából sem” – jelzi rögtön az elején, hogy milyen komoly dologról van itt szó. Persze Lillynek nem azzal van baja, hogy a cupertinói vállalat is biztosítja felhasználóinak az automatikus frissítés lehetőségét – hiszen „ez jó, sőt csodálatos” –, „itt az a probléma, hogy a program frissítésre javasolja a Safarit és alapértelmezés szerint kipipálja a telepítést akkor is, ha sosem volt a gépre Safari telepítve.”

Ez pedig azért aggályos, mert a szoftvercégek éppen arra próbálták meg rászoktatni a felhasználóikat, hogy telepítsék a frissítéseket, akik ezért ebben az esetben is feltehetően automatikusan kattintanak, ezzel pedig egy olyan program telepítéséhez adják a hozzájárulásukat, melyet talán nem is akarnak használni. „Az Apple hihetetlenül egyszerűvé, sőt alapértelmezetté tette egy olyan szoftver telepítését, amelyet a felhasználók nem kértek, melyet talán nem is akarnak. Ez pedig helytelen, a rosszindulatú programokat terjesztik hasonló módon” – fogalmaz, majd hozzáteszi: ezt a gyakorlatot meg kell állítani.

Azóta történt

Előzmények