Processzorgyártót vett az Apple. Miért?

Dan Dobberpuhl
Dan Dobberpuhl

Exkluzív anyagban számolt be tegnap a Forbes arról, hogy processzorfejlesztő céget vásárolt az Apple. A gazdasági lap szerint az akvizícióval Steve Jobs azt akarja biztosítani, hogy a hordozható termékeikbe – az iPhone-t és az iPodot említik – házon belül készíthessék a chipeket.

A bekebelezett cég a 2003-ban a kaliforniai Santa Clarában gründolt P.A. Semi. A mindössze 150 főt foglalkoztató start-up – amelynek alapítója, Dan Dobberpuhl korábban a Digital Alpha és StrongARM chipek vezető tervezője volt – alacsony fogyasztású, de nagy teljesítményű, PowerPC architektúrára épülő processzorokat fejleszt. A Forbes úgy tudja, hogy a cégért az Apple 278 millió dollár készpénzt fizetett, és bár a vételár összegére vonatkozó értesülést a vállalat nem erősítette meg, az akvizíció tényét igen. A további felvilágosítástól azonban elzárkóztak. „Az Apple időről időre vásárol kisebb technológiai cégeket, de általában nem hozzuk nyilvánosságra ezek célját és a terveinket” – mondta a lapnak a cég szóvivője.

Azt azonban tudni lehet, hogy a P.A. Semin az Apple már jó ideje rajta tartotta a szemét. Olyannyira, hogy állítólag 2005 táján már előrehaladott tárgyalások folytak arról, hogy a Macekbe épített processzorokat akkoriban gyártó IBM-mel elégedetlen Steve Jobs a notebookokban és esetleg az asztali gépekben is a P.A. Semi chipjeire fogja lecserélni azokat. Mivel ezek is PowerPC architektúrájú processzorok, a váltás gyorsan és költségkímélő módon levezényelhető lett volna. Az üzletet már készpénznek vevő Dobberpuhlt aztán derült égből villámcsapásként érte a hír, hogy helyettük az Intellel lépett szövetségre a Mac-gyártó.

Most viszont néhány hét alatt sikerült megállapodni. A Forbes úgy tudja, hogy Steve Jobs maga vezette az akvizíciós tárgyalásokat, melyek közül nem egyre a házában került sor. Bár a felvásárlást hivatalosan még nem jelentették be, az alkalmazottakat már tájékoztatták róla.

Mire jó a PowerPC?

A P.A. Semi nem rendelkezik saját félvezetőgyárral, processzorait a Texas Instruments gyártja. Az öt évvel ezelőtt alapított vállalkozás mérnöki csapatában több olyan szakember található, akik korábban az Alpha, Itanium, Opteron és UltraSPARC chipek tervezésében vettek részt. A P.A. Semi által kifejlesztett processzormag a 64 bites PA6T, amelyet egy- és kétmagos változatban kínálnak. Az első kétmagos chip piaci bevezetését 2007 végére tervezték. Ez 2 GHz-en 5-13 wattot fogyaszt.

A kérdés az, hogy két évvel az után, hogy meglépte a történelmi platformváltást az Intel x86-os processzorarchitektúrájára, telefonjaiban pedig az ugyancsak elterjedt ARM chipeket használja, mit kezd majd az Apple a PowerPC-tervezésben utazó szerzeményével. A Forbes szerint Jobs jobb szereti a termékek kulcsfontosságú alkatrészei feletti kontrollt saját kézben tartani, és egyben törekszik arra, hogy termékeit mind a hardver, mind a szoftver szintjén megkülönböztesse a riválisok produktumaitól.

A lap szerint a felvásárlás célja, hogy a hordozható készülékekbe – az iPhone-ba és az iPodba – tudjanak házon belül processzorokat tervezni. Erre kétségkívül alkalmas a kis fogyasztású CPU-k fejlesztésében jártas mérnökgárda. Ennél azonban merészebb teóriákat is fel lehet vázolni. Például hogy a Mac- és iPod-gyártó azért lépte meg a felvásárlást, hogy hosszú távon saját kezébe vegye a számítógépekben és a telefonokban is kulcsalkatrésznek számító CPU-k gyártását is, és ezzel visszatérjen az „egyedi hardver, egyedi szoftver” filozófiához. Egy ilyen vakmerő irányváltás értelemszerű következménye lenne a meglévő és igencsak újdonsült chipgyártó partnerektől – a Samsungtól és az Inteltől – való megszabadulás is. Ez ugyan vad forgatókönyvnek hangzik, de a két cég közös múltja ezt is megengedi.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények