A Micron bekebelezi a Lexart

Az USA legnagyobb és a világ egyik vezető memóriagyártójaként számon tartott Micron Technology felvásárlással erősíti pozícióit a NAND flashmemóriák látványosan bővülő piacán. A vállalat részvénycserés ügyletben szerzi meg a memóriakártyákat, pendrive-okat és egyéb kiegészítőket forgalmazó Lexar Mediát. Az akvizíció értéke 688 millió dollár.

A Micron – hogy csökkentse függőségét a meglehetősen szeszélyes DRAM-piactól – 2004 derekán kezdett NAND flashmemóriák gyártásába. E chipeket elsősorban adatok tárolására használják olyan mobil eszközökben, mint a zenelejátszók, pendrive-ok vagy a digitális kamerákhoz készített memóriakártyák. A NAND-piac rendkívül látványos léptékben növekszik – messze felülmúlva az egykor népszerűbb, főként mobiltelefonokban használt NOR chipekét. A Semico Research piackutató adatai szerint tavaly az előbbiekből 10,2 milliárd dollárnyi, az utóbbiakból pedig 7,6 milliárd dollárnyi fogyott, de a közeli jövőben az arányok még inkább a NAND felé tolódnak el. 2009-re a NAND-piac 35 milliárd dollárra bővül majd, míg a NOR-piac mindössze 12 milliárdra – állítja a Semico. A NAND-piac legnagyobb gyártói a Samsung és a Toshiba.

A mostani akvizíció révén a Micron komplett, az otthoni és a vállalati felhasználókat egyaránt megszólító termékportfólióval jelenhet meg ebben a szegmensben. A Lexar technológiáit számos nagyvállalat, köztük a Samsung, a Sony és a SanDisk is licenceli.

Azóta történt

Előzmények