A T-Mobile szót fogad az EU-nak: csökken a külföldi mobilinternet díja

Európa minden országában csökkenti adatforgalmi roaming tarifáit a T-Mobile – jelentette be a vállalat tegnap Barcelonában. A szolgáltató a tervek szerint egységes roamingdíjakat vezet be minden adatkapcsolatra: az Európai Unión belül a mobilinternet használatának díja mindössze 2 euró, azaz napi árfolyamon számítva valamivel több, mint ötszáz forint lesz megabájtonként. A T-Mobile azt tervezi, hogy az új árakat az év közepéig vezeti be az EU országaiban.

A T-Mobile a nagyobb adatforgalmat bonyolító roamingfelhasználók számára egy új, kiszámíthatóbb konstrukciót is nyújt majd. A cég kínálatában így hamarosan elérhetővé válik egy 50 megabájtos korláttal ellátott, 15 euróért (nagyjából 3900 forint) igénybe vehető adatátviteli csomag, mely egyfajta bérletként funkcionálhat majd a külföldi mobilinternetezésnél. Hasonló csomagot vezetett be több országban nemrég a Vodafone is; a ConnectRoaming szolgáltatás szintén 50 megabájtnyi letöltést kínál, melyet 24 órán keresztül bocsát rendelkezésre egyszeri díj (hazánkban ez 3000 forint) ellenében.

A német vállalat az új konstrukciót és az adatforgalmi roamingdíjak csökkenését éppen azon a napon jelentette be, amikor Viviane Reding uniós távközlési biztos ellentmondást nem tűrően felszólította a szolgáltatókat, hogy mérsékeljék tarifáikat. Az Európai Bizottság elvárásai közt nem csak a díjak általános csökkentése szerepel: a szolgáltatóknak nyomatékosan fel kell hívniuk az ügyfél figyelmét arra, hogy a külföldi mobilinternet lényegesen drágább lehet, valamint be kell vezetniük egy olyan bérletes konstrukciót, mint amit a T-Mobile is tervez, illetve ami már elérhető a Vodafone-nál. A cégek minderre július elsejéig kaptak haladékot az uniótól.

Azóta történt

Előzmények