Sokba fájhat a külföldi mobilnetezés

Jelentősen nőtt a mobilinternet sávszélessége, ami kellemetlen meglepetéseket okozhat a szolgáltatást külföldön használóknak – figyelmeztet a telekommunikációs tanácsadásban utazó SciamuS. Miközben több szolgáltató akciósan nettó 2000 és 3000 forint körüli havi díjért 5 GB belföldi forgalmat biztosít, addig külföldön, de Európán belül a díjak – attól függően, hogy a netezők preferált hálózatot használnak-e, vagy sem – MB-onként 1000 és 2500 forint között mozognak. Ez fajlagosan 2-5000-szer drágább, mint belföldi használat díjai – állítja a cég.

A legújabb HSDPA-hálózatok elméletben képesek 7,2 Mbit/s letöltési sebesség biztosítására. Ha csak 2 Mbit/s sebességgel számolunk, akkor percenként 15 MB-ot tudunk letölteni, ami a legmagasabb tarifa (2500 Ft/MB) mellett 37 500 forintos percdíjat jelenthet. Ha külföldön tartózkodunk, és véletlenül letöltünk például egy 30 megás Windows-frissítést, akkor akár 75 000 Ft-ot is fizethetünk a tranzakcióért – figyelmeztet a SciamuS.

Miközben a beszédroamingnál nagyjából becsülhető a költség, addig adatforgalom esetén, ami egy számítógép használatakor észrevétlenül zajlik, ez szinte lehetetlen – állítják. Hasonlóan nehéz helyzetben vannak a Magyarországra érkező külföldiek is. Tehát mi nagyon sokat fizetünk, ha külföldre megyünk, és a külföldiek nagyon sokat fizetnek, ha hozzánk jönnek, a szolgáltatók pedig jól járnak.

A SciamuS szerint a mobilszolgáltatók megállapodtak az extrém magas díjakban. A szolgáltatók közti megállapodás pedig komoly erőt jelent, így a tanácsadó cég nem tartja valószínűnek, hogy ez a tarthatatlan helyzet a közeljövőben lényegileg változni fog. Ehhez arra lenne szükség, hogy az Európai Parlament ipari szakbizottsága teljes szakmai és politikai erővel lépjen fel, ahogy ezt korábban a beszédcélú roaming díjainak csökkentésekor tette – állítják.

Viviane Reding távközlési biztos tavaly novemberi budapesti látogatása idején azt mondta: reményei szerint az idén sikerül csökkenteni az adatroaming díjait is az EU-ban.

Azóta történt

Előzmények