EU-s ultimátum a mobilszolgáltatóknak

Nem tolerálja tovább az Európai Unió a rendkívül magas mobiltelefonos adatroamingdíjakat – Viviane Reding, az Európai Bizottság távközlési biztosa ma Barcelonában gyakorlatilag ultimátumot adott a szolgáltatóknak: vagy önként csökkentik a tarifákat, vagy július elseje után az unió szabja meg az árakat.

A szolgáltatók szerint nincs szükség ilyen drasztikus beavatkozásra, az árak ugyanis maguktól is folyamatosan csökkennek, ráadásul egy durva ármérséklés komoly béklyót jelenthetne a fejlesztéseknek. Reding tavaly egy csatát már nyert a mobilcégekkel szemben; akkor a szolgáltatók belementek, hogy az Európai Unió területén egységesen nettó 49 eurócentben maximálják a beszédre vonatkozó roamingtarifákat.

„Ha a szolgáltatók el akarják kerülni a szabályozást, jelentősen csökkenteniük kell az adatforgalomra vonatkozó nagykereskedelmi és végfelhasználói roamingtarifáikat” – tette világossá a biztos a barcelonai Mobile World Congress rendezvény egyik mai sajtótájékoztatóján. A politikus reggel a mobilcégeket tömörítő legfőbb szervezet, a GSM Association (GSMA) szervezésében tartott tanácskozáson találkozott a szolgáltatók vezetőivel.

Viviane Reding
Viviane Reding tavalyi magyarországi látogatásán (Fotó: IT café)

Az Európai Bizottság elvárásai szerint a szolgáltatóknak három feltételt kell teljesíteniük júliusig. Először is minden előfizető figyelmét határozottan fel kell hívni arra a tényre, hogy a külföldi mobilinternetért lényegesen nagyobb összegeket kell fizetniük, mint ha az anyaországon belül használnák a rendszert adatátvitelre. Tekintettel arra, hogy az EU-n belüli barangolás során egy megabájtnyi adat letöltése akár tíz euróba is kerülhet, az óvatlan felhasználó rosszabb esetben több ezer eurós számlát is kaphat a hónap végén.

Másrészt minden szolgáltatónak be kell vezetnie július elsejéig legalább egy olyan kedvezményes árú tarifacsomag-kiegészítést, mely adott korlátok (forgalom vagy idő alapján) közepette lehetővé teszi, hogy egy EU-s roamingpartnernél a hazaival teljesen egyező díjért cserébe internetezhessen az előfizető.

Végül a nagykereskedelmi roamingtarifák jelentős csökkentését várja a Bizottság a szolgáltatóktól, bár azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora mértékű ármérséklést tart minimum elfogadhatónak. Az adatroaming nagykereskedelmi ára szolgáltatótól és országtól függően ma 0,2 és 7 euró közt mozog megabájtonként.

„Ha a mobilcégek július 1-ig nem teljesítik ezeket a feltételeket, abban a pillanatban készen állunk közbeavatkozni” – fogalmazott a tőle megszokott határozottsággal Viviane Reding.

Azóta történt

Előzmények