A vétkes diákokkal szemben kegyet gyakorolnak a zenei kiadók


Az amerikai zenei kiadóvállalatok megegyeztek abban, hogy a bírósági eljárás megindítása előtt közösen még egy lehetőséget adnak azoknak az amerikai diákoknak, akiket a fájlmegosztás révén elkövetett szerzői jogsértéssel vádolnak, hogy felhagyjanak törvénytelen tevékenységükkel, illetve, ha továbbra is folytatják, akkor egy bizonyos „kedvezményes” összeg (hogy ez mekkora, azt még nem lehet tudni, de mindenképpen több ezer dollár) megfizetése lenne a per elkerülésének módja.

A kiadók az utóbbi időben indítottak kampányt az „egyetemi campusokon burjánzó zenei kalózkodás” ellen. Szövetségük, a Recording Industry Association of America (RIAA) most 13 egyetem négyszáz számítógépes felhasználójának küldte meg azt a levelet, melyben az egyezkedési lehetőségről tájékoztatják a „gyanúsítottakat”, s ezt a peren kívüli megoldást szorgalmazó levelet továbbra is minden hónapban kiküldik az érintetteknek. „A zenék ellopása továbbra is a legteljesebb mértékben elfogadhatatlan számunkra, mert ez a tevékenység veszélyezteti azt, hogy az iparág új zenékbe fektesse tőkéjét, s a tolvajlás kiemelt gócai az egyetemi campusok” – nyilatkozta Mitch Bainwol, a RIAA vezetője.

A felszólításokat az Arizonai Állami Egyemre, a Marshall Egyetemre, az Észak-Karolinai Egyetemre, az Észak-dakotai Állami Egyetemre, az Észak-Illinois-i Egyetemre, az Ohio Egyetemre, a Syracuse Egyetemre, a Massachusettsi Egyetemre, a Nebraskai Egyetemre, a Dél-Floridai Egyetemre, a Dél-Kaliforniai Egyetemre, a Tennessee Egyetemre, és a Texasi Egyetemre küldték meg.

Azóta történt

Előzmények