A világ legolcsóbb PC-jét gyártják a kínaiak a szegényeknek

Egy kínai PC-gyártó vállalat olcsó számítógépet fejlesztett a vidéken élő, szegényebb kínaiak számára. A körülbelül 130 dollárba kerülő géphez a vásárlók a televíziójukat használhatják monitorként. A Tian En GX-2 nevű PC-t a Kína nyugati részén fekvő Csengdu városában található Sichuan Sinomanic Technology LLC alakította ki egy olyan projekt keretében, mely a városi és a vidéki Kína között digitális szakadék megszüntetését tűzte ki célul.

A GX-2 alapja egy 400 MHz-es MIPS processzor, melyet a Raza Microelectronics gyárt. (E vállalat névadó alapítója és vezetője az az Atiq Raza, aki az Advanced Micro Devices versenypozícióját megalapozó, AMD-K6 néven piacra került processzort kifejlesztő NexGen első embere volt.) Operációs rendszerként a Linux valamelyik változatát vagy egy FutureAlpha nevű kínai rendszert használnak rajta. A gép 128 MB DDR DRAM-mal, egy darab USB porttal, 10/100 Mb/s sebességű ethernet adapterrel és 1 GB SD memóriakártyával rendelkezik. Ezeken kívül egy VGA-kimenete és egy tv-kimente van még.

A géphez tartozó szoftvercsomagban többek között egy (meg nem nevezett) böngésző, egy kínai-angol szótár és egy határidőnapló alkalmazás található.

A tervek szerint a GX-2 tömeggyártását 2007 harmadik negyedévében kezdik meg.

Azóta történt

Előzmények