Jönnek a kínai Core processzorok?

A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata chipgyárat építene Kínában – értesült nevük elhallgatását kérő forrásoktól a Reuters. A hír azért érdemel figyelmet, mert nemcsak hogy ez lenne az Intel leggrandiózusabb beruházása a világ legnépesebb országában, de egyben ez lenne a cég első fabja is – az iparágban a fabrication plant rövidítésével így nevezik a félvezetőgyártó komplexumokat – a Távol-Keleten. A hírügynökség beszámolója szerint a tervezett üzemben 65 nanométer csíkszélességű gyártástechnológiával állítanának elő többmagos processzorokat, ez azonban valószínűtlen, hiszen ezt a technológiát – amely az iparág feszített tempójának köszönhetően néhány éven belül elavul – már ma széles körben alkalmazza az Intel, márpedig a gyárépítés évekig is eltarthat.


Egy írországi Intel gyár, a Fab 24 Leixlipben

A kaliforniai vállalat eddig körülbelül 1 milliárd dollárnyi beruházást hajtott végre Kínában, ahol jelenleg két tesztelő és tokozóüzeme van, az egyik Sanghajban, a másik Csengtuban. Ezek a létesítmények – melyekben végleges formát nyernek a félvezetőgyárakban készített szilíciumlapkák – kevésbé automatizáltak, mint a fabok, ezért telepítésüknél fontos szempont az olcsó munkaerő. Nem véletlen, hogy eddig az Intel – ahogy a legtöbb félvezetőgyártó – a tokozóüzemeit telepítette Ázsiába, míg chipgyárai fejlett infrastruktúrájú vidékeken, az Egyesült Államokban, Írországban és Izraelben találhatók.

A Reuters forrásai szerint az első kínai fab „néhány” milliárd dollárból épül majd fel, részleteket azonban sem a pontos helyszínről, sem az időpontról nem közöltek. Egyikük elmondása szerint ugyanakkor a beruházást hónapokon belül bejelenthetik. Az Intel szokás szerint nem kommentálta az értesülést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények