Dőlnek a dominók?

Az Apple-t megtámadták Európában, majd Ázsiában is. Most Indonéziában a Google került terítékre. Egyedi esetek vagy tendencia?

Indonézia azt tervezi, hogy eljárást indít a Google anyavállalata, az Alphabet Inc. ellen, mivel úgy ítélik meg, hogy a vállalat leányvállalata az országban az elmúlt öt évben illegális módon kevesebb adót fizetett, mint az előírás – tudta meg a Reuters hírügynökség a helyi adóhatóság egyik vezetőjétől. Mindez azt jelenti, hogy egyedül a 2015-ös év bevételei után 400 millió dollárnyi adóhátralék megfizetésére kötelezhetik a vállalatot. Muhammad Hanif elmondta a tudósítóknak, hogy ma tényleges vizsgálat indul, az adóhivatal emberei házkutatást tartanak a Google helyi irodájában, mivel eddigi adataik alapján az amerikai vállalat kevesebb mint 0,1 százaléknyi adót fizetett tavaly a bevételei után.

Nemrég számoltunk be arról, hogy hasonló határozatot hozott az Európai Bizottság is az Apple-lel szemben, akiket azzal vádolnak, hogy az írországi regionális központon keresztül jelentős mértékű kötelező adót nem fizettek meg. Ázsiában is hasonló a helyzet, ott a Google Szingapúrban tart fenn „könyvelési központot”, ezen keresztül oldják meg, hogy a lehető legkedvezőbben adózzanak. A Google azzal érvel, hogy ott csak adóoptimalizálási stratégiákat készítenek, ám Hanif szerint – aki azt elismeri, hogy az adóoptimalizálás önmagában nem törvénytelen – az nem elfogadható, az már illegális, ha egy vállalat abban az országban, ahol a bevételei keletkeznek, szinte egyáltalán nem fizet adót.

A Google képviselete Hanif nyilatkozatára egyelőre azt válaszolta, hogy ők teljes mértékben együttműködnek a helyi hatóságokkal, illetve megfizettek minden előírt adót.

Az adóhivatali vezető azt is közölte, hogy a Google csak az első, a közeljövőben más nagy internetes globális cégeket is megvizsgálnak.

A múlt hét végén adtak hírt helyi lapok arról, hogy Japánban is hasonló törekvések tapasztalhatóak, ugyanis az ottani adóhivatal hasonló okokból mintegy 118 millió dollárnyi elmaradt adó megfizetését követeli az Apple-től (az iTunes üzletágtól) – állítólag a vállalat ezt el is fogadta, és kifizették a megállapított elmaradást.

Azóta történt

Előzmények