Keményen beszólt az EU-nak az Apple vezetője

Tim Cook úgy véli, az elmaradt adó követelése teljesen megalapozatlan, és közölte, hogy az ír kormánnyal vállvetve fognak küzdeni az intézkedés visszavonásáért.

Az Európai Unió döntése, mely szerint tiltott állami támogatás igénybevétele miatt az Apple-nek összesen nagyjából 14 milliárd eurónyi elmarad adót kell befizetnie az ír költségvetésbe, „teljes egészében egy politikai ökörség” (szó szerint, angolul: „total political crap”), mely mögött valószínűleg az Egyesült Államokkal, pontosabban az amerikai multinacionális vállalatokkal szembeni negatív előítéletek állnak – nyilatkozta a döntés után Tim Cook, a vállalat vezérigazgatója egy exkluzív interjúban, melyet az Irish Independent számára adott.

Cook elmondta, hogy nem fogadják el a döntést, az ír kormánnyal együtt fognak küzdeni azért, hogy vonják vissza, ugyanis véleménye szerint a határozatnak „sem jogi, sem tárgyi alapja nincs”, majd hozzátette, az ír vezetők is hasonlóképpen vélekednek.

A vezérigazgató határozottan visszautasította Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosának állítását, mely szerint az Apple 2014-ben mindössze 0,005 százaléknyi adót fizetett be Írországban: „Feldobták ezt a számot, de fogalmam sincs, mire alapozzák, honnan vették”, majd hozzátette, hogy az Apple évente 26 százalék adót fizet a globális profitja után.

Cook közölte, hogy az Apple elkötelezett amellett, hogy folytassák tevékenységüket Írországban, sőt bővítést terveznek.

„Úgy vélem, Írország kitartott az Apple mellett, amikor nem volt könnyű kitartania mellette, és most mi fogunk mellettük kitartani” – fogalmazott a vállalatvezető.

Tim Cook egyébként közvetlenül a határozat kihirdetése után az európai fogyasztók szánt nyílt levélben utasította vissza a vádakat és a döntést – vagyis már várták az EU intézkedését, és előre megírták a levelet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények