Nyílt forrású betűtípust adott ki az Adobe

Története során először nyílt forrású, szabadon használható és módosítható betűkészletet adott ki az Adobe. Az erről beszámoló blogposztban a talpatlan Source Sans Pro fontot készítő tervező felidézi, hogy a vállalat fokozatosan nyitott ezen a területen az elmúlt két évtizedben, többek között aktívan hozzájárult a Microsoft zártként induló OpenType formátumának alakításához, majd – Open Font Format néven – nyílt szabvánnyá válásához. A cég a betűk készítéséhez használható eszközcsomagot is publikált, mely ugyan nem nyílt forrású, de ingyenesen használható.

A Source Sans Pro betűtípust a SIL Open Font License szerint tették hozzáférhetővé, amely megengedi nemcsak a szabad felhasználást, de a font módosítását is. A nem csupán latin írásmódokat támogató betűtípus önmagában, illetve a készítéséhez használt összes forrásfájllal együtt letölthető – többek között – a SourceForge oldaláról. A csomagban az antikva és döntött (italic) formából is hat betűvastagság található meg OTF és TTF formátumban.

A cég szerint a professzionális betűtípus szoftverek grafikus felületén, weboldalakon és nyomtatásban egyaránt használható, többek között ez látható az Adobe által szponzorált, nyílt forráskódú webes szerkesztő, a Brackets oldalán is.

A nyílt, szabadon felhasználható, minőségi betűtípusokat szívesen használják az open source fejlesztők. Ilyeneket többek között a Google két évvel ezelőtt létrehozott fonttárából is le lehet tölteni: a Google web fonts gyűjtemény ma 508 betűcsaládot tartalmaz, köztük immár az Adobe Source Sans Prót is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Azóta történt

  • Elhunyt az első laptop tervezője

    Az ismert brit dizájner az 1970-es évek végén találta ki a kagylószerűen nyitható formát, mely lényegében a mai napig változatlan.

Előzmények

  • Letölthető a LibreOffice 3.5

    Az új főverzióba több olyan új funkció is került, melyeket magyar közreműködők készítettek.

  • Okosabb lett a magyar nyelvhelyesség-ellenőrző

    A Lightproof új verziója felajánlja az angolszász mértékegységek átváltását, valamint a Ferihegyi repülőtér új, de hibás nevének javítását.