Elhunyt az első laptop tervezője

Bill Moggridge
Bill Moggridge

Múlt szombaton San Franciscóban meghalt Bill Moggridge ipari formatervező, akinek többek között a szétnyitható hordozható számítógép, közismert nevén a notebook formavilágát köszönhetjük. Az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államokban élő és dolgozó dizájner 69 éves volt, rákban hunyt el.

Moggridge 1943-ban született Londonban, majd a 60-as évek végén ugyanitt diplomázott ipari formatervezésből. Az egyetemi évek után a hazájában és az Egyesült Államokban is dolgozott, majd 1979-ben a kaliforniai Palo Altóban alapított vállalkozást. A Grid Systems nevű számítógépgyártó megbízására ekkor kezdett el dolgozni egy könnyű, hordozható komputer tervein, a gépet 1982 áprilisban dobták piacra Grid Compass néven.

Az Intel 8086-os processzorra épülő laptop 6 colos, 320 x 240 pixel felbontású, monokróm kijelzővel és 340 kB buboréktáras memóriával rendelkezett, a tömege 5 kilogramm volt. A különlegessége a kihajtható, zsanéron forgó megjelenítő volt, amelynek köszönhetően úgy volt nyitható, mint egy diplomatatáska. A Time magazin méltatása szerint a számítógép-történet egyik legokosabb mérnöki találmánya volt ez, mely lényegében változatlanul él tovább a mai, jóval nagyobb teljesítményű és kisebb méretű notebookokban.

Noha nem a Grid Compass volt az első hordozható számítógép, jelentős előrelépést jelentett a hordozhatóság és a használhatóság terén. A kinyitható kijelző praktikus is volt, mert védte mind a megjelenítőt, mind a billentyűzetet. Moggridge a visszaemlékezéseiben azt állította, hogy a projekthez az ötletet John Ellenby, a Grid Systems alapítója adta. Ellenby szerint az állami megrendelőknek egy asztali számítógép teljesítményével rendelkező, de kézitáska méretű és ahhoz hasonlóan hordozható masina volt az álma. „Ezt a célt tűztük ki magunk elé” – mondta a formatervező egy interjújában.

A készülék drága volt, több mint 8000 dollárba került, ezért elsősorban a tudományos kutatóbázisok és a kormányzat érdeklődött iránta. A NASA a strapabíró magnéziumborítása miatt használta az űrrepülőin a program kezdetén, de a megrendelők között volt az amerikai és brit hadsereg is.

Bill Moggridge 2010-ig saját tervezőirodáit vezette, majd elvállalta a New York-i Cooper-Hewitt Nemzeti Dizájnmúzeum irányítását. A formatervezést egyetemen is oktatta, és számos díjat kapott munkáiért.

Előzmények