Soha nem látott szintre repítheti az AI a befektetők nyereségeit

A világszinten igen meghatározó norvég vagyonalap azt üzeni a cégeknek, hogy használják az AI-t, de felelős módon.

Norvégia 1,4 billió dolláros vagyonalapja a világ legnagyobb szereplője a tőzsdepiaci befektetők körében, és most arra sürgeti a vállalatokat, hogy fektessenek be a mesterséges intelligenciába, és növeljék annak segítségével a nyereségüket – de tegyék ezt felelősségteljesen.

A vagyonkezelőt vezető Nicolai Tangen szerint létfontosságú minden cégnek, hogy foglalkozzon a mesterséges intelligenciával, mert az hatalmas felhajtóereje lehet a termelékenységnek és a hatékonyságnak, és olyan mindennapi eszközzé válik, mint az áram vagy az internet.

Azt várják azonban, hogy az AI-t a cégek számára előnyösen használják, az ugyanis nagy lehetőség a cégeknek és a társadalomnak, de megfelelő módon kell használni.

Tangen szerint az a cég, amelyik nem nyit az AI felé, az magát zárja ki, és teljesen bolond. A vagyonalap egyébként világszinten 9200 cégbe fektet.

A felelős AI-használatot különösen az egészségügy, pénzügy és big tech terén várják el, itt ugyanis különösen nagy hatást gyakorolnak a fogyasztókra. Elvárják, hogy a cégek megmagyarázzák az AI-fejlesztéseket, azok tervezéséről, tréningezéséről, teszteléséről beszámoljanak. Azt is, hogy hatékony emberi irányítás és felügyelet alatt történjen mindez. El kell magyarázniuk, hogyan működnek az algoritmusok, és azt is, hogy valakinek miért nem ad például hitelt.

A cégektől AI-kockázatok terén proaktivitást várnak, valamint kárelhárító rendszerek meglétét. A legnagyobb felelősséget a big tech cégek kapcsán várják el – a vagyonalap a top 10 befektetője például a Microsoftnak, az Amazonnal, az Alphabetnek és az NVIDIA-nak. A vagyonkezelő szerint felelősséget kell vállaljanak a fejlesztéseikért és az AI alkalmazásáért. Az eddigi szabályozásokat (például az AI-tartalmak önkéntes vízjelezését, amit a nagyok a Fehér Háznak ígértek) jó kezdetnek tartják, de nem elegendőnek. Amennyiben valamelyik cég nem teljesíti a kéréseket, elvárásokat, onnan kivonják a tőkét.

Azóta történt

Előzmények