Robbant az AI-csúcs: elárulta Elon Musk, mi lesz a mesterséges intelligenciával

Musk szerint független bírót állítanak az AI fölé az AI-csúcstalálkozón (AI Safety Summit), amelyen Kína ígéretet tett, hogy együtt dolgozik az EU-val és az USA-val. Az USA azonnali lépésekre szólított fel, AI-biztonsági intézetet indít, míg a britek szuperszámítógépekkel felügyelnék az AI-t. Megvan a két következő AI-csúcs házigazdája, és közbeszól az ENSZ is. Megszületett a Bletchley-deklaráció.

Sok nagy kijelentés született az AI-csúcs alkalmából (AI Safety Summit), amit elsőként Nagy-Britannia tart, vezető politikusokkal, szakemberekkel és cégvezetőkkel.

Elon Musk szerint a cél, hogy egy független bírót állítsanak az AI-szektor fölé, amely felügyeli az AI-t fejlesztő cégeket, és megkongatja a vészharangot, ha aggályai vannak.

Musk szerint az AI-szektorban dolgozó emberek nagyon aggódnak, hogy a kormányzatok azelőtt csapnak le a törvényekkel, hogy tudnák, mit kell tenni – szerinte ez nem valószínű.

A csúcstalálkozón Kína egyik minisztere is ott volt, aki megígérte: Kína együtt dolgozik majd az EU-val, az USA-val és más országokkal, hogy együtt kezeljék az AI-kockázatokat. Egyes vezetők és tech-vezérek figyelmeztettek, az AI gyors fejlődése a világ létezését fenyegetné, ha nem tartanánk irányítás alatt. A kormányzatok és intézetek egymással versenyezve dolgoznak a szabályozásokon.


[+]

A második világháborús kódtörőknek otthont adó Bletchley Parkban 28 ország írta továbbá alá a Bletchley-deklarációt, amely kimondja, az országoknak együtt kell dolgozniuk és létre kell hozniük egy közös megközelítésű felügyeletet. Az EU mellett Kína és az USA is aláírta ezt. Azonosítják az AI-kockázatokat, közös aggályokat, tudományos megközelítést alkalmazva országokon túlmutató irányelvekkel kezelik majd ezeket.

Az USA alelnöke, Kamala Harris sürgős lépéseket helyezett kilátásba a nyilvánosság és a demokrácia védelmére az AI-fenyegetések kapcsán (legyen szó kibertámadásról vagy épp biológiai fegyverekről). Gina Raimondo kereskedelmi miniszter bejelentette: AI-biztonsági intézetet indít az USA a kockázatok értékelése céljából.

A britek eközben 300 millió fontot költenek kutatás-fejlesztésekre és két szuperszámítógépre, ami az AI-modellek felügyeletében segít majd.

Kiderült, hogy a 6 hónap múlva esedékes, következő AI-csúcsot Dél-Korea, az egy év múlva esedékes harmadikat pedig Franciaország tartja meg.

Az ENSZ is közbeszólt egy AI-jelentéssel, amely a kontrollra, kockázatokra, lehetőségekre vonatkozik, továbbá az USA vezetésével 40 ország állapodott meg arról, hogy soha nem fizetnek váltságdíjat a zsaroló kiberbűnözőknek, ezzel elvágják a bevételi forrásaik zömét.

Azóta történt

Előzmények